حل بهینه یک مساله زمان بندی تک ماشین با امکان برون سپاری دسته ای کارها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_DMOR-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید صفرزاده

دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

فرهاد کیانفر

دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

چکیده

هدف: برون سپاری یک راهکار متداول در صنعت و کسب وکار است که می تواند در ارتقاء عملکرد یک بنگاه و جبران کاستی های آن تاثیر به سزایی داشته باشد. این راهکار می تواند ابعاد مختلفی از مسائل مدیریتی یک سازمان را تحت تاثیر قرار دهد. در حوزه زمان بندی به عنوان یکی از زیرشاخه های مدیریت عملیات نیز هنگامی که از پیمانکاران جهت انجام کارها در طول زمان استفاده می شود، بحث برون سپاری قابل طرح است. بر این اساس، در این تحقیق یک مسئله زمان بندی تک ماشین بررسی می شود که در آن امکان برون سپاری بخشی از کارها در قالب یک دسته به یک پیمانکار وجود دارد. فرض شده که زمان و هزینه برون سپاری یک کار متناسب بازمان عملیات آن کار در کارگاه است. همچنین یک زمان و یک هزینه ثابت لجستیکی نیز برای دسته برون سپاری لحاظ شده است. تابع هدف مسئله کمینه سازی حاصل جمع مجموع زمان تکمیل کارها و مجموع هزینه های برون سپاری است.روش شناسی پژوهش: برای حل مسئله، تعدادی از ویژگی های بهینگی جواب مسئله باهدف به دست آوردن جواب بهینه مسئله در یک لم و یک قضیه به اثبات می رسد. در انتهای مقاله نیز تعدادی آزمایش محاسباتی برای ارزیابی میزان اثرگذاری سیاست برون سپاری در مسئله مطالعه شده ارائه می شود.یافته ها: بر اساس روش حل توسعه داده شده، ساختار جواب بهینه به صورت کامل مشخص می شود که با استفاده از آن، جواب بهینه از بین تعداد محدودی گزینه با محاسبات ساده ای تعیین می گردد. همچنین نتایج محاسباتی همان گونه که انتظار می رفت موید امکان اثرگذاری قابل توجه برون سپاری در کاهش مقدار تابع هدف مسئله است.اصالت/ارزش افزوده علمی: در این مقاله یک مسئله کاربردی جدید در حوزه زمان بندی با امکان برون سپاری طرح شده و با تحلیل های دقیق ریاضی جواب بهینه آن مشخص می شود. همچنین با استفاده از آزمایش های محاسباتی امکان اثربخشی بالای سیاست برون سپاری در مسئله بررسی شده نشان داده می شود.

کلیدواژه ها

زمان بندی تک ماشین, برون سپاری, مجموع زمان تکمیل کارها, حل بهینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.