شناسایی مولکولی گونه های Fusarium همراه چمن و برخی درختان در فضای سبز اردبیل

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 542
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا بیگ زاده

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Iran

مهدی داوری

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Iran

نعمت هدایت اوریق

Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili

چکیده

در بین بیماری های مختلفی که گیاهان فضای سبز را تهدید می کنند، جنس Fusarium از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه روش های ریخت شناختی در مورد Fusarium علاوه بر زمان بر بودن و نیاز به تخصص بالا، به تنهایی قادر به شناسایی دقیق و قابل اعتماد نیستند، استفاده از آغازگرهای اختصاصی روشی سریع، مقرون به صرفه و بدون نیاز به توالی یابی است که می تواند در شناسایی جنس و گونه Fusarium به راحتی مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش، با توجه به ضرورت تایید مولکولی گونه­ های فوزاریوم همراه با زوال درختان زبان گنجشک، اقاقیا، صنوبر و زردی چمن در فضای سبز اردبیل، علاوه بر راست آزمایی دوباره آغازگرهای اختصاصی گونه با استفاده از جدایه های استاندارد، گونه جدایه ­های فوزاریومی به دست آمده از گیاهان فضای سبز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی شناسایی شدند. در این پژوهش، تعداد ۲۴ جدایه متعلق به گونه F. solani با استفاده از آغازگرهای fFuso۱ وrfuso۲ ، ۱۱ جدایه متعلق به گونه F. oxysporum با استفاده از آغازگرهای CLOX۱-F و CLOX۲-R، ۱۰ جدایه متعلق به گونه F. acuminatum با استفاده از آغازگرهای FAC-F و FAC-R، ۸ جدایه متعلق به گونه F. equiseti با استفاده از آغازگرهای FEF۱ و FER۱ و ۸ جدایه متعلق به گونه F. graminearum با استفاده از آغازگرهای FgCTPSf۰۲۴ و FgCTPSrR۳۰۶ شناسایی شدند. این آغازگرها هیچ واکنشی با جدایه­ های متعلق به سایر گونه ­های فوزاریوم مورد بررسی نشان ندادند. ضمنا از سه جدایه منتخب توالی یابی شده با آغازگر EF۱-fus، دو جدایه به گونه F. solani و یک جدایه به گونه F. redolens تعلق داشتند.

کلیدواژه ها

Fusarium, Trees decline, Turfgrass yellowing, Specific primers, TEF ۱, آغازگر اختصاصی, زردی چمن, زوال درختان, Fusarium, TEF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.