وقوع پوسیدگی زغالی لوبیا ناشی از قارچ Macrophomina phasolina در استان کهگیلویه و بویراحمد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_728
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2090
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه قایدی

دانشجوی کارشناسی ارشدگروه گیاهپزشکی دانشگاه یاسوج

محمد عبدالهی

استادیارگروه گیاهپزشکی دانشگاه یاسوج

فریبا قادری

مربی گروه گیاهپزشکی دانشگاه یاسوج

چکیده

قارچ Macrophomina phasolina یکی از مهم ترین بیمارگرهای گیاهی می باشد که باعث ایجاد پوسیدگی زغالی در گیاهان مختلف می شود. این بیماری در نواحی گرم استان مشاهده گردید. علائم بیماری شامل زردی و پژمردگی بوته هاست که در اثر پوسیدگی ساقه به وجود آمده بود. در مرحله بعدی، ناحیه پوسیده خشک شده و در زیر پوست تعداد زیادی سختینه های ریز سیاه رنگ تشکیل می‌گردد. زمانی که ساقه پوسیده شکافته شود، سختینه های سیاه رنگ فراوان به قطر 109-48 میکرومتر به صورت پودر زغال مانند در ناحیه بافت آوندی دیده می شوند. بعد از کشت، جداسازی قارچ از بافت های پوسیده و خالص سازی، قارچ M. phasolina به عنوان عامل بیماری شناخته شد. بر روی محیط کشت، پرگنه ی قارچ در ابتدا سفید است و در نهایت به رنگ سیاه در می‌آید. در مجموع 20 جدایه از بافت‌های طوقه و ریشه‌ی لوبیا به دست آمد، که تمام جدایه ها در یک گروه فنوتیپی به نام پنبه ای با سختینه متراکم قرار گرفتند. با انجام اصول کخ و مایه زنی با روش خلال دندان چوبی بر روی ارقام خمین، گلی، درخشان، جماران، سفید، ازنا، ناز، اختر و صیاد بیماریزایی قارچ M. phasolina به اثبات رسید.

کلیدواژه ها

لوبیا، پوسیدگی ذغالی، کهگیلویه و بویراحمد، Macrophomina phasolina

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.