اثر پیش استخراج باگاس با روش اسید رقیق بر خمیرکاغذ حاصل از آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله صنایع چوب و کاغذ ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWP-5-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی همزه

دانشیار،گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

علی ابیض

کارشناس ارشد،گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

علی عبدالخانی

دانشیار،گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

سحاب حجازی

استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

سهیلا ایزدیار

استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

پیش استخراج همی سلولزها قبل از فرآیند تهیه خمیرکاغذ امکان تولید همزمان خمیرکاغذ سلولزی و مواد شیمیایی مبتنی بر همی سلولزها را در صنایع خمیرکاغذ امکان پذیر می کند. به دلیل اثر همی سلولزها بر خواص خمیرکاغذ، پیش استخراج آن ها باید در شرایط کنترل باشد تا کمترین اثر نامطلوب را بر ویژگی های خمیرکاغذ تولیدی داشته باشد. در این تحقیق اثرات پیش استخراج همی سلولزهای باگاس در شرایط اسید رقیق بر خمیرسازی و خواص خمیرکاغذ سودای باگاس بررسی شده است. پیش استخراج همی سلولزها با روش هیدرولیز اسیدی با اسید سولفوریک رقیق با غلظت ۱ و ۲ و ۴ درصد، نسبت مایع به جامد ۵، دمای ۱۲۰ و ۱۴۰ و ۱۶۰ درجه سلسیوس به مدت ۵ و ۱۰ و ۱۵ دقیقه انجام شد. تهیه خمیرکاغذ از باگاس پیش استخراج شده در شرایط منتخب و باگاس تیمار نشده در سه قلیائیت ۱۱، ۱۴ و ۱۷ درصد قلیائیت فعال به روش سودا انجام شد و خمیرکاغذهای منتخب با روش ECF رنگبری شدند. نتایج نشان داد که پیش استخراج با روش اسید رقیق با غلظت ۱% در دمای ۱۲۰ درجه سلسیوس به مدت ۵ و ۱۵ دقیقه شرایط مناسب تری را از نظر بازده و مقدار کربوهیدرات های باقی مانده در باگاس به دست می دهد. نتایج تهیه خمیرکاغذ سودا نیز نشان داد که قلیائیت ۱۷% در دمای ۱۶۵ درجه سلسیوس به مدت یک ساعت شرایط مناسبی برای تهیه خمیرکاغذ قابل رنگبری از باگاس پیش تیمار شده و پیش استخراج نشده است. به علاوه، بازده پس از غربال، بازده رنگبری و مقاومت کششی و ترکیدگی کاغذهای حاصل از باگاس پیش تیمار شده به مقدار قابل توجهی کمتر از باگاس پیش استخراج شده بود که علت آن را می توان به حذف مقدار قابل توجهی از همی سلولزها در جریان پیش استخراج نسبت داد

کلیدواژه ها

باگاس, هیدرولیز اسیدی, همی سلولزها, پیش استخراج, خمیرکاغذ سودا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.