رویکرد ترکیبی نوین بر پایه رتبه بندی فیچ و تحلیل پوششی داده ها برای ارزیابی عملکرد اعتباری مشتریان حقوقی بانک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_DMOR-6-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ایزدی خواه

گروه ریاضی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی ، اراک، ایران.

محدثه شمسی

گروه مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران.

عباس شیخان

گروه مهندسی صنایع، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

فریبا غفوری

گروه مهندسی صنایع، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

چکیده

هدف: پیاده سازی نظام رتبه بندی اعتباری با در نظر گرفتن مطالبات معوق بانک ها، یکی از مهم ترین ابزارهای کنترل ریسک اعتباری در بانک ها و موسسات مالی به حساب می آید. در خصوص تسهیلات بانکی می توان گفت احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات دریافتی یکی از موضوعات مهم می باشد. با شناسایی عوامل مختلفی که در عدم بازپرداخت تسهیلات بانکی تاثیرگذار است، می توان زمینه را جهت کاهش و کنترل ریسک اعتباری بانک ها فراهم کرده و در فرایند اعطای اعتبارات، بهبود حاصل کرد. هدف این مقاله بررسی ارتباط کارایی و ریسک در سیستم بانکداری است.روش شناسی تحقیق: در این پژوهش یک نمونه ۲۴ تایی از مهم ترین مشتریان حقوقی ۱۱ شعبه بانک ملی شهر اراک موردمطالعه قرارگرفته است. ۱۸ متغیر تاثیرگذار بر خطرپذیری اعتباری در این مقاله شناسایی شد که از بین متغیرهای موجود درنهایت با بهره بردن از تکنیک تجزیه وتحلیل عاملی و قضاوت خبرگان (روش دلفی)، ۶ متغیر انتخاب شد که ۳ تای آن ها ورودی ها و ۳ تای آن ها خروجی ها را تشکیل دادند.یافته ها: با کمک مدل های تحلیل پوششی داده ها کارایی و رتبه شرکت های حقوقی به دست آمد و سپس با استفاده از اطلاعات موسسه فیچ و کارایی مشتریان حقوقی رتبه اعتباری هر یک از شرکت های حقوقی معین و تحلیل کیفی آن ها بیان شد.اصالت/ارزش افزوده علمی: بر این اساس به کمک روش تحلیل پوششی داده ها و اطلاعات ارائه شده توسط موسسه رتبه بندی فیچ، ریسک اعتباری مشتریان حقوقی بانک ملی شهر اراک مورد ارزیابی و رتبه بندی قرارگرفته است.

کلیدواژه ها

رتبه بندی اعتباری, ریسک اعتباری, موسسه های رتبه بندی اعتباری, تحلیل پوششی داده ها, کارایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.