بررسی اثربخشی درمان وجودی مبتنی بر معنا بر اضطراب و میزان سرمی فاکتور نکروزدهنده تومور TNFα در زنان مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJBD-15-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم احمدی نسب

PhD Student in Health Psychology, Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

سعید ملیحی الذاکرینی

Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

فتح اله محقق

Department of Radiation Oncology, University of Medical Sciences, Arak, Iran

شیدا سوداگر

Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

مهرداد ثابت

Department of Psychology, Roodehen Branch, Islamic Azad University, Roodehen, Iran

چکیده

مقدمه: امروزه تعامل پیچیده فرایندهای روان شناختی، عصبی و ایمونولوژی بیش از هر زمان دیگری در تعریف سلامت دیده شده است. تشخیص سرطان می تواند تجربه ای به شدت اضطراب آور باشد که مسائل روان شناختی، اجتماعی و زیستی بسیاری را موجب می شود. اضطراب می تواند تاثیر مخربی بر عملکرد سیستم ایمنی داشته باشد. فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا (TNFα) یک سیتوکین التهابی است که بیان آن در انواع سرطان ها افزایش می یابد و بهطور خاص، در سرطان پستان با تکثیر سلول های توموری تقویت شده، درجه بدخیمی بالاتر، افزایش وقوع متاستاز و پیش آگهی عمومی ضعیف برای بیمار ارتباط دارد. روش بررسی: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده، با طرح پیش آزمون - پس آزمون با پیگیری و گروه گواه با هدف بررسی اثر بخشی روان درمانی وجودی گروهی مبتنی بر معنا بر میزان اضطراب و میزان سرمی فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شده است. ۲۴ بیمار مبتلا به سرطان پستان از بیمارستان آیت ا... خوانساری اراک با دارا بودن معیارهای ورود، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه ۱۲نفره آزمایش و کنترل گروه بندی شدند. گروه آزمایش به مدت ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت مداخله وجودی مبتنی بر معنا قرار گرفت و گروه کنترل در این مدت از هیچ درمان روان شناختی استفاده نکردند. هر دو گروه قبل، بعد و سه ماه پس از پایان مداخله به وسیله پرسشنامه اضطراب بک (فرم ۲۱ سوالی با درجه بندی لیکرت) و آزمایش سنجش سطح سرمی فاکتور نکروزدهنده تومور مطابق با دستورالعمل کیت انسانی TNFα ارزیابی شدند و داده ها به وسیله تحلیل واریانس با اندازه ­گیری مکرر تحلیل گردید. یافته ها: گروه آزمایش پس از دریافت برنامه روان درمانی در مقایسه با گروه گواه در نمرات اضطراب و میزان سرمی TNFα کاهش نشان داد. نتایج نشان می­ دهد میانگین TNFα ۲۲/۱± ۱۹/۴۷ و اضطراب ۳۰/۹± ۷۵/۲۱ در گروه آزمایش کمتر از میانگین TNFα ۷۱/۱± ۹۵/۵۰ و اضطراب ۲۷/۱۲± ۷۳/۴۴ در گروه گواه بود و همچنین این میزان کاهش در مرحله پیگیری هم مشهود بوده است. این در حالی است که این مولفه در گروه گواه تغییری نیافته است. بر اساس این یافته ها و تحلیل معناداری حاصل از تحلیل اندازه ­گیری مکرر بر میزان اضطراب و میزان سرمی TNFα اثر کاهشی معنادار داشته است (۰۰۱/۰≥p). نتیجه گیری: بر اساس یافته های به دست آمده، روان درمانی وجودی مبتنی بر معنا با کاهش میزان اضطراب بیماران و کمک به معنادهی مجدد به زندگی می تواند در کاهش درجات اضطراب و کاهش میزان سرمی TNFα تاثیر داشته باشد. بر همین اساس می توان از این روش درمانی در کنار درمان های پزشکی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Breast Cancer, Anxiety, Alpha Tumor Necrosis Factor, Psychotherapy, سرطان پستان, اضطراب, فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا, روان درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.