ارائه یک روش نوین جهت شناسایی خطاهای آغازین وقایع آبشاری با هدف تجزیه و تحلیل آسیب پذیری سیستم قدرت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی در مهندسی، دوره: 19، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_JME-19-67_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد نیکوکار

گروه مهندسی برق/ دانشکده فنی/ دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

مجتبی فکری

دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی برق، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

گئورک قره پتیان

استاد دانشکده مهندسی برق، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

چکیده

وقایع آبشاری یکی از حالات مخرب در سیستم های قدرت می باشد که در ابتدا ممکن است با یک خطای کوچک و جزئی شروع شود و سپس با اثر زنجیره ای مانند دومینو گسترش یافته و منجر به خاموشی در مقیاس بزرگ شود. لذا جلوگیری از خروج های آبشاری امری ضروری می باشد، زیرا زندگی روزمره ما به شدت به شبکه برق رسانی پایدار و قابل اعتماد بستگی دارد. تاکنون روش های زیادی در مراجع مختلف برای شناسایی خطاهای آغازین وقایع آبشاری شامل خطوط و ترانسفورماتور های مستعد خرابی با هدف انجام اقدامات اصلاحی به منظور کاهش اثرات نامطلوب خرابی آبشاری ارائه شده است. در این مقاله ابتدا چندین روش شناخته شده با پتانسیل شناسایی خطا های آغازین که منجر به خطاهای آبشاری فاجعه آمیز می شود، بر روی یک شبکه استاندارد ۳۹ باسه IEEE پیاده سازی می شود، سپس مزایا و کمبودهای روش ها با هم مقایسه می گردد و در ادامه یک روش جدید با دقت و سرعت تشخیص مناسب نسبت به سایر روش ها ارائه می شود. همچنین از روش یکایک شماری مبتنی بر تکنیک ارزیابی ریسک ویلیام فاین برای اعتبار سنجی نتایج روش های مختلف استفاده می شود. روش یکایک شماری یک روش دشوار و وقت گیر است، لذا جهت کاهش ابعاد روش مذکور به منظور صحت سنجی مناسب تر و سریع تر روش ها از تکنیک ارزیابی ریسک ویلیام فاین استفاده می شود. این تکنیک با محاسبه نمره ارزیابی ریسک ترکیبات پیشامدهای محتمل N-K(۱< K≤۳)، شناسایی و رتبه بندی خطرات آغازین بالقوه و موثر در ایجاد زنجیره خطاهای پی درپی در شبکه قدرت را انجام می دهد.

کلیدواژه ها

خطای آغازین, وقایع آبشاری, روش ارزیابی ریسک ویلیام فاین, آسیب پذیری, پیشامد محتمل, روش حداکثر جریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.