ارزیابی شاخص های خشکی ایستگاه های شمال غربی کشور

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی اثرات خشکسالی و راهکارهای مدیریت آن
  • کد COI اختصاصی: NSDEM03_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید شرفی

استادیار گروه مهندسی محیط زیست دانشگاه اراک

محمد حسن ذاتی رستمی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست دانشگاه اراک

غزاله حق دوست

دانشجوی کارشناسی گروه مهندسی محیط زیست دانشگاه اراک

چکیده

خشکسالی یکی از پدیده های پیچیده در دنیا است. اثرات آن بسیار گسترده و نه فقط به سطح آسیب دیده، زمان و تکرار پذیری آن در اثر کمبود بارندگی بستگی دارد بلکه واکنش های متنوعی در مناطق مختلف را در پی دارد. مدیریت صحیح در کنترل و کاهش خسارات ناشی از خشکسالی بسیار مهم است. به همین منظور داده های درازمدت روزانه هواشناسی از سال ۱۹۵۱ تا ۲۰۱۰ برای ایستگاه های اردبیل، تبریز، ارومیه، خوی و سنندج جمع آوری و جهت ارزیابی شاخص های ۵۶FAO ، UNESCO ، RDI ، ۲Q ، Ivanov و De Martonne خشکی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان بارندگی، درجه حرارت و تبخیر و تعرق مرجع مربوط به ایستگاه سنندج مربوط به ایستگاه سنندج ۴۴۹/۹ میلی متر، ۱۳/۵۷ درجه سانتی گراد و ۱۴۰۱/۶ میلی متر در سال بود. بر اساس شاخص خشکی فائو ۵۶ ، شرایط کشت دیم غلات در ایستگاه های اردبیل -۶/۰۷ و تبریز -۹/۰۳ به شرطی که درجه حرارات عامل محدود کننده نباشد، امکان پذیر است. بر اساس شاخص آمبرژه ایستگاه های اردبیل، ارومیه و سنندج (به ترتیب ۲۹/۱۸، ۲۸/۳۳، ۳۲/۹۴ در طبقه نیمه خشک سرد و ایستگاه های تبریز و خوی (به ترتیب ۲۰/۴۹ و ۲۱/۶۴ ) در محدوده ی خشک سرد قرار گرفته اند. همچنین نتایج بررسی شاخص ایوانف نشان داد که ایستگاه های اردبیل و ارومیه (به ترتیب ۰/۵۵ و ۰/۳۲) در محدوده اقلیمی استپی و ایستگاه های تبریز، خوی و سنندج در محدوده ی اقلیمی بیابانی (به ترتیب ۰/۲، ۰/۲۴ و ۰/۲۵ ) قرار دارد.

کلیدواژه ها

ایستگاه های سینوپتیک، سیستم های پیش آگاهی، مدیریت کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.