پایش شیوع فرسودگی شغلی در کارکنان شهرداری و نقش عوامل روان شناختی در آن (شخصیت و سلامت)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تحقیقات پیشرفته در مدیریت و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: HUCONF01_117
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 277
نویسندگان
دانشجوی دکتری ،گروه مهندسی عمران، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی،اردبیل ،ایران
چکیده
این مطالعه باهدف تعیین میزان فرسودگی شغلی و پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و سلامت عمومی در کارکنان شهرداری منطقه دو تهران انجام شده است. این مطالعه یک پژوهش تحلیلی و مقطعی است که با مشارکت ۳۱۰ نفر از کارکنان انجام شده است. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و پرسشنامه شخصیت مک کرا و کاستا (۱۹۹۲) بود. تحلیل آماری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. یافته ها نشان داد که میزان فرسودگی شغلی کارکنان زن بیشتر از مردان بود. فراوانی و شدت فرسودگی شغلی در سطوح متوسط تا زیاد در حیطه خستگی عاطفی به ترتیب ۸/۲۵% و ۵/۲۶%، در حیطه احساس ناکارآمدی ۵/۴۳% و ۱/۲۷% در حیطه مسخ شخصیت و بدبینی ۳/۲۸% و ۲/۲۶% بود. ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، توافق پذیری، وظیفه شناسی ، برونگرایی و انعطاف پذیری پیش بینی کننده فرسودگی شغلی در کارکنان شهرداری است (۰۰۰۱/۰P≤). همچنین پیش بینی فرسودگی شغلی کارکنان شهرداری بر اساس سلامت عمومی (نشانه های جسمانی، اضطراب و بی خوابی و اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی) آن ها تایید شد (۰۰۰۱/۰≤P). بنابراین می توان گفت ویژگی های شخصیتی و سلامت عمومی نقش مهمی در مقابله با فرسودگی شغلی کارکنان دارد.کلیدواژه ها
فرسودگی شغلی، ویژگی شخصیت، سلامت عمومی، عوامل روان شناختی.مقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.