نفوذ غرب در نقاشی ایران از ابتدای حکومت قاجار تا پایان عصر ناصری
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشهای تاریخی ایران و اسلام، دوره: 10، شماره: 19
- کد COI اختصاصی: JR_JHR-10-19_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 829
نویسندگان
کارشناس ارشد تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد
دانشیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
دوره ی قاجار یکی از مهم ترین مقاطع هنری ایران محسوب می گردد، چراکه تاثیر پذیری از هنر غرب به ویژه در نقاشی به صورت محسوسی بروز یافت. با وجود اینکه هنر نقاشی در دورهی قاجار تا حد زیادی بر اساس بنیادهای هنری عصر صفوی استوار شده بود، در برابر وجوه متنوع هنر غرب که تا حد بسیار زیادی به صورت ظاهری دریافت میگردید، تحت تاثیر قرار گرفت. در این بین تلاش همزمان و درعین حال متناقض برای تقلید از سنتهای درباری و متعاقبا دستاوردهای غربی آغاز شد که نتیجه آن نه تنها بازگشت صحیح و مستقل به روش های سنتی نبود، بلکه هنرمندان و حامیان آنان نیز در فراگیری صحیح و کامل دستاوردهای غربی نیز چندان موفقیتی به دست نیاوردند و صرفا نمود بصری آن به صورت التقاطی سطحی در آثار هنری و ثمره ی آن کاهش تدریجی اسلوب ایرانی و گرته برداری از آثار نقاشان رنسانس از سوی هنرمندان ایرانی و ایجاد سبکهایی تلفیقی به ویژه در عصر ناصری بود. پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر تحقیقات جدید به بررسی روند نفوذ سبکهای غربی در نقاشی ایران از ابتدای دوره قاجار (۱۲۱۰ق/ ۱۷۹۵م.) تا پایان عصر حکومت ناصرالدینشاه (۱۳۱۳ق/ ۱۸۹۵م.) و متعاقبا رویکرد پادشاهان قاجار و نقاشان درباری پرداخته و آن را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.کلیدواژه ها
دوره قاجار, فتحعلی شاه, محمد شاه, عصرناصری, نقاشی, هنر غرباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.