تاثیر خستگی ویژه فوتبال در دماهای محیطی مختلف بر تعادل و عملکرد بازیکنان فوتبال زن دارای ناپایداری عملکردی مچ پا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در علوم زیستی و فعالیت بدنی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RBPA-3-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حسینی

کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران

هومن مینو نژاد

استادیار، دکتری آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، گروه بهداشت و طب ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، ایران

رضا رجبی

استاد، دکتری طب ورزش، گروه بهداشت و طب ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: هدف از انجام این تحقیق بررسی مقایسه تاثیر خستگی ویژه فوتبال در محیط گرم، سرد و معتدل بر تعادل و عملکرد بازیکنان فوتبال زن دارای ناپایداری عملکردی مچ پا بود. روش­شناسی: روش تحقیق از نوع نیمه تجربی و کاربردی بود که در آن ۲۰ نفر از بازیکنان فوتبال بانوان نوجوان و جوان باشگاه­هایشهرهمدانکهدارایبی­ثباتیعملکردیمچپایراستبودند،انتخابشدند. بی ثباتیعملکردیمچپابااستفاده از پرسشنامه ۹ سوالی کامبرلند اندازه گیری شد. جهت اعمال خستگی شبیه فوتبال، پروتکل بانگسبو در سه فصل زمستان (سرد: دمای ۱۰ درجه و رطوبت نسبی ۵۰ درصد)، پاییز (معتدل: دمای محیط ۲۰ درجه و رطوبت نسبی۵۰ درصد)، و تابستان (گرم: دمای محیط ۴۵ درجه و رطوبت نسبی ۵۰ درصد) اجرا شد. قبل و بلافاصله پس از اتمام پروتکل، تست های تعادل ایستا (آزمون نمره دهی خطا) و پویا (آزمون تعادل Y)و تست های عملکردی (آزمون پرش لی­لی ۳ تایی، آزمون پرش لی­لی ۶ متری در زمان، آزمون پرش لی­لی متقاطع) از همه آزمودنی ها گرفته و داده ها ثبت شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی همبسته و تحلیل واریانسیک­طرفه و در صورت معنی دار بودن از آزمون تعقیبی توکی در سطح ۰۵/۰=α استفاده شد. یافته­ها: نتایج نشان داد اثر خستگی ویژه فوتبال در دماهای محیطی سرد، گرم و معتدل بر تعادل و عملکرد بازیکنان فوتبال دارای ناپایداری عملکردی مچ پا، تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰> P). نتیجه­گیری : خستگی ویژه فوتبال در شرایط دمایی سرد و گرم نسبت به شرایط دمایی معتدل باعث افت بیشتر تعادل و عملکرد شد.

کلیدواژه ها

بی ثباتی عملکردی مچ پا, تعادل ایستا, تعادل پویا, خستگی و دمای محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.