اثر جنگل کاری با گونه های صنوبر و افرا پلت بر انتشار گاز دی اکسید کربن از سطح خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی کشاورزی،محیط زیست،توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF09_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد حجتی

استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی بالویی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مریم اسدیان

دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر جنگل کاری با گونه های افرا پلت (Acer velotinum) و صنوبر (Populus sp.) بر میزان انتشار گاز دی اکسید کربن از سطح خاک اراضی با سابقه کشاورزی و مقایسه آن با یک زمین کشاورزی می باشد. برای این منظور دو توده جنگل کاری صنوبر و افرا در محوطه دانشکده منابع طبیعی ساری انتخاب و در هرکدام شبکه نقاطی به ابعاد ۲۰ در ۲۰ متر پیاده سازی شده است. به منظور اندازه گیری تنفس خاک در هر قطعه نمونه یک عدد لوله خاک نصب و با استفاده از دستگاه CO۲-Port اندازه گیری انجام شده است. با توجه به نتایج تفاوت در میزان تنفس بین سه عرصه در فصول بهار و پاییز معنی دار نبوده است اما میزان تنفس صنوبر در فصل تابستان (۶۲/۱۸ ± ۴۰۲/۲۴۸) به شکل معنی داری بیشتر از تنفس افرا (۳۹/۱۵ ± ۰۳۵/۱۸۴) و شاهد (۷۵/۱۱ ± ۰۸۲/۱۴۹) بوده است. از طرف دیگر در فصل زمستان میزان انتشار گاز دی اکسید کربن در زمین شاهد (۸۷/۸ ± ۲۵۶۳/۷۶) به شکل معنی داری از صنوبر (۱۲/۲ ± ۴۷۳۳/۵۷) و افرا (۵۵/۰ ± ۱۱۹۱/۵۳) بیشتر است. همچنین نتیجه مقایسه میزان تنفس هر عرصه در فصول مختلف نشان داد که میزان تنفس توده صنوبر و افرا در همه فصول دارای تفاوت معنی دار می باشند و در توده شاهد میزان تنفس بهار با تابستان و پاییز با زمستان اختلاف معنی داری ندارد، با این حال میان بهار (۶/۱۱ ± ۹۶۷/۱۴۳) و تابستان (۷۵/۱۱ ± ۰۸۲/۱۴۹) و پاییز (۸۱/۹ ± ۸۴۶/۱۰۰) و زمستان (۸۷/۸ ± ۲۵۶۳/۷۶) تفاوت معنی دار وجود دارد.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: صنوبر، افرا، تنفس خاک، دی اکسید کربن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.