طرح های مرتعداری و دیدگاه بهره برداران نسبت به اجرای این طرح ها(مطالعه موردی طرح مرتعداری روستای جعفرآباد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_370
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1090
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام ودادی

دانشجوی کارشناس ارشد توسعه روستایی دانشگاه زنجان

اسماعیل کرمی دهکردی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

امروزه، رشد سریع جمعیت و به تبع آن مشکلات اجتماعی و اقتصادی بیش از هر زمان دیگری باعث تخریب و تهدید منابع طبیعی تجدید شونده از جمله جنگل و مرتع محسوب می شود. مراتع کشور با وسعت 90 میلیون هکتار حدود 55 درصد از مساحت کشور را پوشانده است. بهره برداری های مجاز و غیر مجازی که به طور نادرست و بی رویه از این منابع به عمل می آید سبب بر هم خوردن تعادل اکولوژیک محیط زیست گردیده که زیان های ناشی از تخریب منجر به نابودی انسان و محیط می انجامد. طرح های مرتع داری یکی از ابزارهای اصلی مدیریت و بهره برداری از مراتع در ایران است که باید در تهیه آنها به ویژگی های اکولوژیک منطقه از یکسو و به مسائل اجتماعی بهره برداران ازسوی دیگر اهمیت داده شود. به دلیل وسعت مراتع و پراکندگی آن ها انجام امور اصلاحی و دستیابی به میزان تولید بالقوه بدون مشارکت مردم عملی نخواهد بود. آمار و اطلاعات این تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و مراجعه به اداره منابع طبیعی و پایگا ههای اطلاعاتی و همچنین از طریق مطالعات میدانی، مصاحبه، مشاهده و گروه متمرکز گردآوری بهره برداران صورت گرفته است. نتیجه کلی تحقیق حاضر این است که با توجه به سرمایه گذاری های انجام شده جهت اصلاح و احیا، باز هم با تداوم روند تخریب مراتع مواجهیم و سرمایه گذاریهای دولتی در این زمینه ناکافی به نظر می رسد. لذا بهره برداران که عمدتاً عشایر و روستاییان کشور می باشند می توانند با همکاری بیشتر دولت را در نجات این منابع یاری دهند

کلیدواژه ها

مرتع، تخریب، منابع طبیعی، بهره برداران، مرتعداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.