اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر سه گانه تاریک شخصیت، رفتارهای پرخطر جنسی و سیستم های فعال ساز/ بازداری رفتاری (BAS/BIS) در نوجوانان مراجعه کننده به مراکز DIC شهر تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات روانشناختی نوجوان و جوان، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPANY-2-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روزبه شیرویه

بهنود خرسند نوبهار

چکیده

زمینه و هدف: نوجوانان بیش از هر گروه دیگری درگیر دامنه وسیعی از رفتارهای پرخطر می شوند که می تواند بهای گزافی را برای آنها، خانواده و جامعه همراه داشته باشد. رفتارهای پرخطر رفتارهای بالقوه مخربی هستند که افراد به طور ارادی و یا بدون اطلاع از پیامدهای نامطلوب فردی و اجتماعی، مرتکب آن می­شوند. به عبارت دیگر، رفتارهای پرخطر رفتارهایی هستند که سلامت و بهزیستی افراد را در معرض خطر قرار می­دهند. رفتارهای پرخطر طیفی از رفتارها را در بر می­گیرد. هدف اصلی این پژوهش اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر سه گانه تاریک شخصیت، رفتارهای پرخطر جنسی و سیستم­های فعال­ساز/ بازداری رفتاری (BAS/BIS) در نوجوانان مراجعه­ کننده به مراکز DIC شهر تهران بود. روش پژوهش: روش این پژوهش نیمه تجربی و طرح مورداستفاده نیز پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان مراجعه­کننده به مراکز کاهش آسیب گذری و سرپناه شبانه شهر تهران در ۶ ماه دوم سال ۱۳۹۹ بودند که با استفاده از روش نمونه­ گیری در دسترس تعداد ۳۰ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه ۱۵ نفر) گمارده شدند. ابزارهای اندازه­گیری پرسشنامه کوتاه صفات تاریک شخصیت (جانسون و وبستر، ۲۰۱۰)، پرسشنامه رفتارهای پرخطر جنسی (زارعی و همکاران، ۱۳۸۹) و مقیاس سیستم­های بازداری/ فعال­ساز رفتاری (کارور و وایت، ۱۹۹۴) بودند، همچنین برنامه درمانی متمرکز بر هیجان به مدت ۸ جلسه ۹۰دقیقه­ای بر روی گروه­ آزمایش اجرا شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که درمان متمرکز بر هیجان بر کاهش نشانه­های سه گانه تاریک شخصیت، رفتارهای پرخطر جنسی و سیستم­های فعال­ساز/ بازداری رفتاری تاثیر داشته است. نتیجه گیری: حساسیت بالای افراد در BAS، جستجوی سرگرمی و پاسخ به پاداش با افزایش احتمال وقوع رفتارهای پرخطر در آنها همراه است؛ از این رو درمان متمرکز بر هیجان بر رفتارهای پرخطر و سیستم­های فعال­ساز/ بازداری رفتاری  موثر است.

کلیدواژه ها

Behavioral inhibition, Dark personality triad, Behavioral activator, High-risk sexual behaviors, Emotion-focused therapy, بازداری رفتاری, سه گانه تاریک شخصیت, فعال ساز رفتاری, رفتارهای پرخطر جنسی, درمان متمرکز بر هیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.