تاثیر نسبت های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم بر رشد، غلظت عناصر غذایی و کیفیت گل رز

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-23-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کیانی

دانشجوی دکتری خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

محمد جعفر ملکوتی

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

سید جلال طباطبایی

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز

محسن کافی

استادیار گروه مهندسی فضای سبز دانشگاه تهران

چکیده

به منظور مطالعه تاثیر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم بر رشد، غلظت عناصر غذایی و کیفیت گل رز (Rosa hybrida L.) در شرایط آبکشت، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل نسبت آمونیوم به نیترات و کلسیم در محلول غذایی با چهار تکرار بر روی بوته­های گل رز رقم Vendetta از سال ۱۳۸۵ به مدت یک سال اجرا شد. سطوح عامل نسبت آمونیوم به نیترات شامل سه سطح ۰:۱۰۰، ۲۵:۷۵ و ۵۰:۵۰ و سطوح عامل کلسیم شامل دو سطح ۶/۱ و ۸/۴ میلیمولار بود. نتایج نشان داد به غیر از شاخص میزان کلروفیل برگ هیچ یک از شاخصهای رشد رویشی تحت تاثیر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم کاربردی قرار نگرفتند. با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی غلظت نیتروژن، فسفر و عناصر کم مصرف در قسمتهای مختلف گل رز افزایش و کلسیم و منیزیم کاهش یافتند. در حالی که افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی تاثیری بر غلظت نیتروژن، فسفر، آهن، مس و بور در قسمتهای مختلف گل رز نداشت اما منجر به افزایش معنی­دار غلظت کلسیم و همچنین کاهش معنی­دار غلظت پتاسیم، منیزیم، منگنز و روی در قسمت­های مختلف گل رز شد. در هر دو نوبت برداشت، افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی منجر به افزایش معنی­دار عملکرد گل رز شد اگرچه تفاوت معنی­داری بین نسبت­های ۲۵:۷۵ و ۵۰:۵۰ آمونیوم به نیترات دیده نشد. مطالعه شاخصهای کیفی گل در دوره پس از برداشت نشان داد با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی تا نسبت ۵۰:۵۰، وزن تر ساقه گل­دهنده در پایان ماندگاری، قطر نهایی گل و همچنین ماندگاری دچار کاهش معنی­دار شدند. در حالی که افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی به ۸/۴ میلی مولار منجر به افزایش تمامی شاخصهای فوق در مقایسه با سطح ۶/۱ میلی مولار شد. بر اساس نتایج این تحقیق از نقطه نظر تولید اقتصادی و شاخصهای کیفی گل رز در مرحله پس از برداشت کاربرد ۲۵ درصد کل نیتروژن مصرفی به شکل آمونیوم و همچنین ۸/۴ میلی مولار کلسیم برای تولید گل رز در شرایط آبکشت توصیه می­گردد.

کلیدواژه ها

گل رز (Rosa hybrida L.), نسبت آمونیوم به نیترات, کلسیم, رشد, عناصر غذایی, عملکرد, کیفیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.