واسنجی دستگاه القاءگر الکترومغناطیس (EM۳۸) برای ارزیابی شوری خاک

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-24-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رحیمیان

کارشناس آبیاری و زهکشی، واحد سنجش از دور و GIS، مرکز ملی تحقیقات شوری

یوسف هاشمی نژاد

عضو هیات علمی بخش آبیاری و فیزیک خاک، مرکز ملی تحقیقات شوری

چکیده

ابزارهای القاءگر الکترومغناطیس که هدایت الکتریکی ظاهری توده خاک[۱] را اندازه گیری می کنند امروزه در سطح دنیا به منظور ارزیابی سریع تغییرات مکانی شوری خاک کاربرد گسترده ای یافته اند. در این تحقیق اقدام به واسنجی یکی از این ابزارها به نام EM۳۸ در دو باغ پسته در منطقه چاه افضل استان یزد شده است، برای واسنجی این دستگاه شوری عصاره اشباع خاک در اعماق مختلف در دو قطعه زمین با خاک لوم رسی با مساحت های ۴۵ و ۴۰ هکتار با متوسط درصد رطوبت وزنی ۲۵ و ۳۵ درصد اندازه گیری شد. به همین منظور از یک شبکه منظم نمونه برداری با ابعاد ۸۰ ×۲۰ متر استفاده و قرائتهای دستگاه در دو وضعیت افقی و عمودی برای هر نقطه از این شبکه انجام گردید. جهت تبدیل قرائتهای دستگاه به شوری عصاره اشباع خاک، از فرمولهای متعدد استفاده و بهترین روش برای این کار انتخاب شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بهترین روش برای واسنجی این دستگاه، بکارگیری مستقیم روابط رگرسیون چند متغیره خطی است. همچنین مشخص گردید که روابط رگرسیونی بین شوری اعماق مختلف خاک و قرائتهای افقی و عمودی دستگاه مذکور در رطوبت وزنی ۳۵ درصد در مقایسه با درصد رطوبت وزنی ۲۵ درصد بهتر قابل استخراج بوده و ضرایب همبستگی (R۲) بین ۶۷/۰ تا ۸۵/۰ را برای اعماق مختلف خاک بدست خواهد داد. همچنین در این تحقیق به کمک قرائتهای دستگاه مذکور نقشه های شوری باغات پسته در اعماق مختلف خاک و نیز نقشه تغییرات عمقی شوری در ابتدا و انتهای نوارهای آبیاری نیز ترسیم و تفسیر شده است.   [۱] - Soil bulk apparent electrical conductivity

کلیدواژه ها

شوری خاک, نقشه, القاء الکترومغناطیس (EM۳۸), واسنجی, چاه افضل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.