اثر میکروارگانیزم های محرک رشد بر برخی پارامترهای فیزیولوژی بنگدانه(Hyoscyamus niger L) تحت تنش کادمیوم

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز کاظم علیلو

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

حبیب خداوردیلو

استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

بی بی عاطفه کلانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه

چکیده

کادمیوم (cd) یکی از فلزات سنگین غیر ضروری و سمی برای گیاهان است که غلظت های سمی آن منجر به بروز پاسخ های متعددی در گیاه می شود. میکروارگانیسم‌های محرک رشد گیاه از جمله باکتری های محرک رشد (PGPR) و قارچ ریشه های میکوریز آربوسکولار (AMF) به عنوان مکمل و جایگزین کودهای شیمیایی می توانند سبب افزایش رشد و تولید گیاهان در شرایط تنش های زیست محیطی شوند. این موجودات بین خاک و ریشه گیاه ارتباط مستقیمی ایجاد می کنند و بنابراین در میزان دسترسی فلزات سنگین و سمیت آن ها در گیاهان حائز اهمیت هستند. در این تحقیق اثرات میکروارگانیسم‌های محرک رشد گیاه بر عملکرد، مقدار کلروفیل و برخی پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه بنگدانه تحت سمیت کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در سال 1390 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه، به صورت فاکتوریل ، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، نشان داد که همراه با افزایش غلظت کادمیوم، میزان کلروفیل هم در گیاهان تلقیحی و هم غیر تلقیحی کاهش می یابد اما این کاهش در گیاهان تلقیحی پایین تراز گیاهان غیر تلقیحی است ( P ≤ 0.05). مقدار پرولین تحت تنش کادمیوم در گیاهان تلقیحی افزایش معنی داری نسبت به شاهد یافت P≤0.05)). حضور میکروارگانیزم های محرک رشد منجر به کاهش اثر منفی کادمیوم گردید

کلیدواژه ها

باکتری های محرک رشد گیاه، پرولین، قارچ آربسکولار میکوریزا، کادمیوم، کلروفیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.