بررسی الگو های مسکن ایرانی- اسلامی با رویکرد آرامش و کاربرد آن ها در خانه های معاصر(نمونه موردی: خانه های اردبیل)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_1157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا هاشم پور

دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

مهدی پایدار

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری اسلامی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

در معماری ایرانی- اسلامی همواره، به خانه به دید یکی از نیازهای اساسی انسان توجه و از آن، به عنوان مکانی برای رسیدن به آرامش یاد شده است. این مقاله در پی آن است که به بررسی ساختار فضایی-کالبدی معماری خانه های سنتی بپردازد و راهکارها و اصول به کار گرفته شده در ایجاد آرامش در خانه را تفسیر و تحلیل کند. پژوهش به صورت توصیفی – تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و منابع مکتوب و همچنین مشاهدات میدانی و تجزیه و تحلیل پژوهش های پیشین صورت گرفته و در نهایت عواملی که باعث ایجاد حس آرامش در فضا های خانه ها شده، گردآوری گشته و با توجه به عدم وجود آرامش گذشته در خانه های امروزی، اصول و مبانی آنها توصیه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد خانه های سنتی با تکیه بر منابع طبیعی و امکانات در دسترس و با سازمان فضایی و کالبدی متناسب با منطقه توانسته اند با ارضاء نیازهای جسمی و روانی، حد قابل قبولی از آرامش را برای ساکنان خود فراهم کنند. این در حالی است که در خانه های معاصر با وجود دسترسی به امکانات جدید و پیشرفته ساخت، توجه ها به نیازهای روانی و جسمانی انسان و ایجاد آرامش با مشکل مواجه شده است. بدون شک به روزرسانی سازوکارهای قابل تکرار ارزشمند به کار رفته در خانه های سنتی و کاربرد آن در خانه های معاصر، می تواند کیفیت معماری مسکن و آسایش و آرامش جسمی و روانی ساکنان را ارتقاء دهد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.