کاوش نظری در کرسی های آزاداندیشی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد فرهنگ، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JSFC-4-0_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد حاجی حیدری

استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

محمد ملاعباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

چکیده

با گذشت بیش از ده سال از طرح ایده کرسی های آزاداندیشی توسط مقام معظم رهبری، دانشگاه های کشور همچنان در محقق ساختن این ایده، ناکام بوده اند. این مقاله می کوشد تا نشان دهد یکی از موانع نظری قابل توجه در سر راه تحقق این ایده، شکاکیت معرفت شناسانه به امکان گفتگو در نظریه پردازی های مدرن از سویی و از میان رفتن وحدت رویه در پرکتیس و اخلاق در فرهنگ مدرنیته، از سوی دیگر بوده است. دانشگا هیان ایرانی نیز به عنوان کنشگرانی که در صف اول مواجهه با امواج نظری و فرهنگی غرب بوده اند، با جذب بخشی از این حال و هوا، خواسته یا ناخواسته، تمایل چندانی به گفتگو نشان نمی دهند. این مقاله با محور قرار دادن آرای السدیر مک اینتایر، می کوشد تا این مسئله را بکاود. یکی از اصلی ترین مسائل مورد توجه مک اینتایر، از میان رفتن امکان گفتگوهای عقلانی در فرهنگ مدرنیته است. او عاطفه گرایی، چه در حوزه نظری و چه در عرصه اجتماعی را دلیل عمده ای برای این مسئله می داند و برای ایجاد امکان دوباره گفتگوی عقلانی، می کوشد تا نظریه عامی از فضائل را بپروراند؛ و اهمیت پرکتیس، تاریخ و سنت را برای تحقق هر گونه گفتگویی خاطر نشان سازد. این مقاله با بهره گیری از این دستگاه نظری، می کوشد تا در نهایت نشان دهد چگونه بازسازی دوباره مبنای واحدی برای اخلاق و پایبندی به سنت، می تواند شرایط لازم برای تحقق ایده کرسی های آزاداندیشی را فراهم آورد.

کلیدواژه ها

کرسی های آزاداندیشی, آیت الله سیدعلی حسینی خامنه ای, السدیر مک اینتایر, اخلاق, عاطفه گرایی, پل ریکور, چارلز لسلی استیونسن, کاراکتر, مدیر, گفتگو, فضیلت, سنت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.