رابطه فرهنگ سازمانی و موفقیت در جهاد دانشگاهی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد فرهنگ، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JSFC-2-7_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل کزازی

دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی

سیدحبیب اله طباطبائیان

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی

حمیدرضا طیبی

دانشیار جهاد دانشگاهی

رضا انصاری

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی

چکیده

نظام ملی نوآوری به عنوان مهم ترین رویکرد سیستمی به نوآوری، عبارت است از عناصر و ارتباطاتی که در جهت تولید، انتشار و استفاده از دانش جدید و سودمند، با یکدیگر در تعامل اند و در درون مرزهای یک کشور عمل می کنند. یکی از این عناصر، سازمان های پژوهش و فناوری است که نقش حلقه واسط را بین دانشگاه، صنعت و دولت ایفا می کند و از مطرح ترین این سازمان ها در نظام نوآوری ایران، جهاد دانشگاهی است. این مقاله به دنبال بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر موفقیت جهاد دانشگاهی است. به همین منظور پس از مرور ادبیات تحقیق و نظرخواهی از خبرگان، مدل مفهومی تدوین و سپس با تهیه ابزار سنجش و بررسی روایی و پایایی آن، پرسشنامه محقق ساخته، میان نمونه آماری که حجم آن ۲۵۲ نفر برآورد شد، توزیع گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هیئت علمی جهاد دانشگاهی دارای حداقل ۲ سال سابقه کار  و روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای است. در ادامه با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری، مدل مذکور، نهایی شد. بر اساس نتایج این تحقیق مشخص شد، فرهنگ سازمانی با موفقیت سازمانی و ابعاد آن (مالی، علمی و تکنولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی) رابطه مثبت و معناداری دارد و در میان متغیرهای فرهنگ سازمانی، «فرهنگ مشوق یادگیری» بیش از سایر نشانگرها، فرهنگ سازمانی جهاد دانشگاهی را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین در میان ابعاد موفقیت، میزان تاثیر بعد اجتماعی موفقیت از سایر ابعاد بیشتر است و بعد مالی موفقیت دارای کمترین اهمیت است. با توجه به اهمیت بعد اجتماعی موفقیت، این نکته روشن می شود که  جهاد دانشگاهی باید موفقیت خود در پشتیبانی از نظام ملی نوآوری را بیشتر از طریق ایفا کردن نقش در توسعه تکنولوژی های جدید و کلیدی، تجاری سازی فناوری های مورد نیاز و  پشتیبانی سیاست های توسعه تکنولوژی محقق سازد.

کلیدواژه ها

فرهنگ سازمانی, سازمان پژوهش وفناوری, نظام ملی نوآوری, مدل یابی معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.