تنوع و تمایز ژنتیکی ماهی کفال طلایی (Liza aurata) در سواحل استان مازندران با استفاده از نشانگر مولکولی ریزماهواره

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فن آوری های نوین در توسعه آبزی پروری، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOURS-15-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بهروز

چکیده

چکیدهساختار ژنتیکی ماهی کفال طلایی Liza aurata در سواحل رامسر و فریدونکنار با استفاده از ۶ جایگاه ریزماهواره طراحی شده برای کفال خاکستری (Mugil cephalus) و کفال سویی (M. soiuy) بررسی گردید. در مجموع ۶۰ نمونه بالغ  ماهی کفال جمع­آوری شد. همگی پرایمرها چند شکل (پلی مورف) نشان دادند و از آنها برای تعیین تمایز ژنتیکی استفاده شد. میانگین اللی مشاهده شده (Na) در جایگاه­ها ۲/۶ (با دامنه ۳ تا ۹ الل) بود. هر دو منطقه نمونه برداری دارای الل­های اختصاصی بودند. میانگین ضریب خویشاوندی (Fis) در ۶ جایگاه ریزماهواره مثبت بود. میانگین هتروزیگوسیتی قابل انتظار و مشاهده شده به ترتیب، ۳۹۴/۰ و ۷۴۳/۰ محاسبه شد. در بررسی تعادل هاردی- وینبرگ (H-W) تمامی جایگاه­ها خارج از تعادل بودند (۰۰۱/۰≥P). میزان شاخص تمایز (Fst) و جریان ژنی (Nm) بر اساس فراوانی اللی به­ترتیب، ۰۷۸/۰ و ۹/۲ محاسبه شد. بر اساس تست AMOVA، شاخص­های تمایز Fst، Rst وجریان ژنی تفاوت معنی­داری را بین جمعیت­ها نشان داد (۰۰۱/۰≥P). میزان فاصله ژنتیکی ۶۷۹/۰ به دست آمد که نشان­دهنده تمایز ژنتیکی بین جمعیت­های مورد مطالعه است. نتایج مطالعه حاضر، دلایل اولیه بر وجود جمعیت­های متمایز ژنتیکی ماهی کفال طلایی در جنوب دریای خزر (استان مازندران) را نشان می­دهد. 

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: کفال طلایی, ژنتیک جمعیت, ریزماهواره, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.