بررسی و پهنه بندی کیفیت آب زیرزمینی حوضه گرگان- قره سو جهت اختصاص به مصارف کشاورزی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا صفاری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع

مهدی مفتاح هلقی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگا

چکیده

بررسی وضعیت کیفیت آب در منطقه گامی مهم در جهت استفاده بهینه و مناسب از منابع آب منطقه و انتخاب الگوی کشت مناسب و سازگار با کیفیت آب به منظور افزایش عملکرد محصولات در واحد سطح می باشد. استفاده از ابزاری مناسب جهت پایش پارامترهای کیفی منطقه با نمونه برداری از نقاط محدودتر و درون یابی دقیق اطلاعات تهیه شده ضروری می باشد.از این رو در این تحقیق به بررسی تغییرات مکانی هدایت الکتریکی(EC) و نسبت جذب سدیم(SAR) آب زیرزمینی در حوضه گرگان- قره سو با روش زمین آمار و به کمک نرم افزار Arc GIS9.3 پرداخته شده است. پس از رسم نقشه های پهنه بندی EC و SAR و همپوشانی این لایه ها و با توجه به طبقه بندی ویلکوکس، کیفیت آب برای مصارف کشاورزی در منطقه و در دو دوره خشک و تر در سال آبی 88-1387 مشخص گردید. با توجه به نقشه های رسم شده در دوره خشک حدود 10 درصد مساحت منطقه دارای آب زیرزمینی با کیفیت کمی شور و مناسب برای کشاورزی، 81 درصد شور و 9 درصد خیلی شور و غیر قابل استفاده می باشد. این ارقام در دوره تر 8 درصد، 83 درصد و 9درصد می باشد و در هیچ نقطه ای از منطقه آب شیرین و کاملا بی ضرر برای کشاورزی وجود ندارد. همچنین بدترین کیفیت آب زیرزمینی منطقه مربوط به شمال غرب منطقه می باشد که علت آنرا همجواری با بندر ترکمن و پیشروی آب شور دریای خزر در این منطقه از حوضه گرگان- قره سو می توان دانست.

کلیدواژه ها

پهنه بندی، زمین آمار، کیفیت آب زیرزمینی، ویلکوکس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.