افزایش کارایی نیتروژن در سیب زمینی با استفاده از کودهای نیتروژنه کندرها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-24-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین ضیائیان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

پیمان کشاورز

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

به منظور بررسی اثر کودهای نیتروژنه کندرها و مقایسه آن با اوره، طی دو سال، آزمایش هایی در استان خراسان اجرا گردید. در سال اول هشت تیمار کودی شامل مصرف ۱۴۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص (به ترتیب معادل ۷۰ و ۱۰۰ درصد مقدار نیتروژن توصیه شده) از منبع اوره در دو نوبت، مصرف ۱۴۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره فرم قبل از کاشت، مصرف ۱۴۰ و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع متیلن اوره قبل از کاشت، مصرف توآم ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص از منبع اوره فرم قبل از کاشت و ۴۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص از منبع اوره به صورت سرک و مصرف توآم ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص از منبع متیلن اوره قبل از کاشت و ۴۰ کیلوگرم در هکتار ازت خالص از منبع اوره به صورت سرک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با هم مقایسه شدند. در سال دوم نیز اثر هفت تیمار کودی شامل ۱۵۰، ۲۰۰ و ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص (به ترتیب معادل ۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ درصد نیتروژن توصیه شده) از دو منبع اوره (در سه نوبت) و اوره فرم (در یک نوبت) همراه با یک تیمار شاهد (بدون مصرف کود نیتروژنه) در دو خاک با دو بافت متفاوت (لوم و لوم شنی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با هم مقایسه شدند. نتایج سال اول نشان داد که کاربرد کودهای نیتروژنه تآثیر معنی داری (۱%=α) بر عملکرد و غلظت نیتروژن در برگ داشت. بیشترین عملکرد غده به میزان ۶۶/۵۴ تن در هکتار از کاربرد ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع متیلن اوره بدست آمد که تفاوت بسیار جزئی با کاربرد همین مقدار نیتروژن از منبع اوره فرمالدئید داشت. برآورد اقتصادی تیمارهای مختلف در سال اول نشان داد که علی رغم بالاتر بودن سود خالص ناشی از کاربرد ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از دو منبع اوره فرم آلدئید و متیلن اوره، بالاترین بازده اقتصادی از مصرف ۱۴۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع متیلن اوره (معادل ۷۰% تیمار شاهد) بدست آمد. نتایج سال دوم نیز نشان داد که در هر دو بافت، حداکثر عملکرد غده از کاربرد ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره فرم بدست آمد. آنالیز برگ و خاک تیمارهای مختلف نیز نشان داد که تفاوتی از لحاظ غلظت نیتروژن در برگ و در خاک تیمارهای مختلف در زمان های متفاوت وجود نداشت. این موضوع قدرت اوره فرم را در آزاد نمودن تدریجی نیتروژن از خود نشان می دهد زیرا در تمام زمان های مورد مطالعه، غلظت نیتروژن در برگ و خاک تیمارهای مربوط به اوره فرم حتی بیش از غلظت نیتروژن در برگ و خاک های تیمارهای اوره بود. در مجموع با توجه به نتایج بدست آمده از این آزمایش می توان نتیجه گیری نمود که در شرایط مشابه استفاده از کودهای نیتروژنه کندرها (اوره فرم و متیلن اوره) در زراعت سیب زمینی توجیه اقتصادی دارد و این کودها کارایی مصرف نیتروژن را در این زراعت بالا می برند.

کلیدواژه ها

کودهای نیتروژنه کندرها, اوره فرمالدئید, سیب زمینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.