ارزیابی تنوع ژنتیکی درجمعیت های مختلف بلوط ایرانی در استان کرمانشاه با استفاده از نشانگرهای DNA

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی بحران آب، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: WEDCONF01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان فرحی

دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی ، واحد کرمانشاه ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرمانشاه ، ایران

امید جدیدی

دانشجوی دکترا ، گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

علیرضا اطمینان

دانشیار گروه بیوتکنولوژی گیاهی ، واحد کرمانشاه ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرمانشاه ، ایران

چکیده

جنگل ها یکی از مهمترین اکوسیستم های طبیعی بر روی زمین محسوب می شوند که نقش بسزایی در بفای تمام گونه های گیاهی و جانوری و حیات انسان دارا هستند . ژنتیک یکی از عوامل مهم تهدید کننده محیط زیست در سراسر جهان به شمار می رود و درختان بلوط یکی از ارزشمندترین گونه های جنگل می باشند که متاسفانه با خطر انقراض مواجه هستند .  در این پژوهش تنوع ژنتیکی در ۱۵ جمعیت بلوط ایرانی جمع آوری شده از جنگل های منطقه زاگرس در غرب ایران با نشاسته استفاده از نشانگرهای DNA مورد بررسی قرار گرفت . ۱۴ پرایمر sCoT مورد استفاده در مجموع ۱۰۶ قطعه چند شکل ایجاد نمودند تعداد باندها در هر آغازگر از ۵ باند مربوط به آغازگر SC-۷ تا ۱۰ باند در آغازگرهای SC-۱ , SC-۲۴ متغیر بود. باتوجه به برآورد فواصل ژنتیکی بر اساس ضریب جاکارد بیشترین و کمترین میزان تشابه ژنتیکی به ترتیب ۰/۷۷ و ۰/۴۶۰  تعیین شد. دندرو گرام حاصل از تجزیه خوشه ای به روش  UPGMA جمعیت های مورد بررسی را در سه گروه اصلی دسته بندی کرد و تجزیه به مختصات اصلی ( PCoA ) نیز نتایج تجزیه خوشه ای را تایید نمود.  نتایج حاصل از این تحقیق وجود تنوع ژنتیکی نه چندان بالایی را در جمعیتهای بلوط ایرانی در جنگل های منطقه کرمانشاه نشان داد که این نتایج می تواند از نقطه نظر برنامه های حفاظت ژرم پلاس و جلوگیری از فرسایش ژنتیکی این گونه ارزشمند مورد توجه باشد.  نتایج حاصل همچنین بیانگر کارایی بالای نشانگر SCoT در ارزیابی تنوع ژنتیکی در این گونه گیاهی بود .

کلیدواژه ها

فرسایش ژنتیکی ، حفاظت ، بلوط ایرانی ، تنوع ژنتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.