مقایسه اثربخشی امیددرمانی و معنویت درمانی بر کیفیت زندگی و شاخص های زیستی زنان مبتلا به دیابت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-16-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پیروی

دانشجو/ دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی ، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج،ایران.

انسیه نسلی اصفهانی

استاد مرکز تحقیقات دیابت، پژوهشگاه علوم پزشکی متابولیسم و غدد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

نیلوفر طهمورسی

استادیار گروه روان شناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.

عباس مقیم بیگی

استاد گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.

چکیده

هدف: هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی امیددرمانی و معنویت درمانی بر کیفیت زندگی، قند خون و فشار خون زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع دو بود. روش: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت، متابولیسم و غدد شهر تهران در سال ۱۳۹۹ بودند که ۴۵ نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی بالینی دیابتی بروس و همکاران (۲۰۰۴) و آزمایش خون جهت اندازه ­گیری فشارخون و قند خون ناشتا بود. بعد از ۸ جلسه ۹۰ دقیقه­ای برای هفته­ای ۱ بار، امیددرمانی و معنویت درمانی برای گروه ­های آزمایش، داده­ های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه ­گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.  یافته­ ها: نتایج نشان داد معنویت درمانی و امیددرمانی بر کیفیت زندگی (۰۳۸/۰=P) اثر افزاینده داشتند. نتیجه ­گیری: از جمله تلویحات کاربردی پژوهش حاضر ارائه درمان­ های روان­شناختی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است. پیشنهاد می شود درمان هایی نظیر امید و معنویت در کنار درمان های دارویی بر بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گیرد.

کلیدواژه ها

امیددرمانی, دیابت, فشار خون, قند خون, کیفیت زندگی, معنویت درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.