بررسی وضعیت تجارت درون صنعت چوب و فرآورده های چوبی ایران (در بازه زمانی ۱۳۹۵-۱۳۷۱)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله صنایع چوب و کاغذ ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWP-10-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم آزادی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان

کامران عادلی

استادیار اقتصاد جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران

سعید راسخی

استاد اقتصاد بین الملل، دانشکده اقتصاد، دانشگاه مازندران، ایران

چکیده

با اذعان به اهمیت بحث تجارت درون صنعت برای هر کشور و همچنین به دلیل عدم وجود اطلاعات جامع و یکپارچه در رابطه با بحث صنایع چوب و محصولات چوبی، مقاله حاضر در این رابطه تدوین گردیده است. این مقاله شامل دو بخش است. بخش اول محاسبات به صورت سالانه برای مجموع صنعت چوب و فرآورده های چوبی در بازه زمانی ۱۳۹۵-۱۳۷۱ و بخش دوم محاسبات مربوط به سال ۱۳۹۵ به تفکیک کد تعرفه ای چوب و محصولات چوبی است. برای برآورد تجارت درون صنعت و تعیین نوع آن از شاخص گروبل و لوید و شاخص کیفیت کالا استفاده شده است. نتایج نشان داد کشور ایران با کشورهای مانند کویت، لبنان، گرجستان، جمهوری سوریه، آذربایجان، ارمنستان، مجارستان و پاکستان به ترتیب با مقدار تجارت درون صنعت ۴۴/۰، ۴۴/۰، ۴۱/۰ ۳۹/۰، ۳۵/۰، ۲۸/۰، ۲۷/۰ و ۲۵/۰ دارای بیشترین میانگین سالانه تجارت درون صنعت بود. تجارت درون صنعت پاکستان و لبنان بیشتر از نوع عمودی با کیفیت بالا بوده است. همچنین نتایج تجارت درون صنعت براساس هر یک از کدهای تعرفه ای در سال ۱۳۹۵ نشان داد که تجارت درون صنعت برای کدهای ۴۵، ۴۶ (به جز امارت متحده عربی) و ۴۷ عملا صفر بوده یا به سمت صفر میل نموده است. در حالی که برای کدهای ۴۴، ۴۸، ۴۹ و ۹۴ کشورهای با تجارت درون صنعت بیشتر از صفر وجود داشته است. در کد ۴۴ (برای کشورهای هلند، ایتالیا، انگلستان، ایالات متحده آمریکا و قزاقستان)، در کد ۴۶ (کشور امارت متحده) در کد ۴۸ (برای کشورهای امارت متحده عربی، عمان و مالزی)، در کد ۴۹ (برای کشورهای ایتالیا و فدراسیون روسیه) اکثر تجارت درون صنعت از نوع عمودی می باشد و در کد ۹۴ تنها کویت داری اکثر تجارت درون صنعت از نوع افقی می باشد.

کلیدواژه ها

تجارت درون صنعت, تجارت عمودی درون صنعت, تجارت افقی درون صنعت, چوب, محصولات چوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.