خطاهای دارویی پرستاران و ارتباط آن با برخی مشخصه های فردی و سازمانی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-6-20_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حاج بابایی

ahvaz ums

سودابه جولایی

tehran ums

حمید پیروی

tehran ums

حمید حقانی

tehran ums

چکیده

مقدمه: خطاهای دارویی از شایع ترین خطاهای بالینی هستند که می توانند تاثیرات منفی خود را بر بیماران، پرستاران و دیگر کارکنان حرفه ای تیم سلامت گذاشته و منجر به کاهش کیفیت مراقبت گردند. هدف از انجام این مطالعه تعیین وقوع خطاهای دارویی پرستاران و ارتباط آن با برخی مشخصه های فردی و سازمانی آنان بود. روش: این پژوهش، مطالعه ای توصیفی تحلیلی است که برروی ۲۸۶ پرستار در بخش های داخلی، جراحی، ارتوپدی، زنان و زایمان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران که به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، در بین سال های ۸۸-۱۳۸۷ انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری کروسکال والیس، آنالیز واریانس یک طرفه و t مستقل انجام شد. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها SPSS v.۱۴ بود. یافته ها: میانگین تعداد وقوع خطاهای دارویی پرستاران در عرض سه ماه در بخش های مورد مطالعه برای هر پرستار ۵/۱۹مورد بوده است. در بین مشخصه های فردی و سازمانی، دو متغیر «جنسیت» (۰۰۰۰/۰=p) و «گذراندن کلاس آموزشی در زمینه دارو دادن» (۰۳/۰p< ) با وقوع خطای دارویی ارتباط معنادار داشت. بدین صورت که پرستارانی که کلاس آموزشی در زمینه دارو دادن نگذرانده بودند و همچنین مردان، بیشتر مرتکب خطای دارویی شده اند. «دادن چند داروی خوراکی باهم» شایع ترین خطای دارویی در این مطالعه بود. نتیجه گیری: با توجه به این که میزان خطاهای دارویی در این مطالعه مجموعا بیش از موارد گزارش شده در کشورهای دیگر بوده است، ضرورت توجه بیشتر مسوولان و مدیران پرستاری به این موضوع مورد تاکید قرار می گیرد. به نظر می رسد ارایه دهندگان خدمات سلامت لازم است به منظورکاهش این خطاها، به شناسایی علل وقوع و به کاربردن راهبردهایی جهت کاهش آن ها بپردازند.

کلیدواژه ها

Medication Error, Nurses, Drug administration, خطای دارویی، پرستاران، دارو دادن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.