بررسی تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر رضایت شغلی کارکنان و معلمان آموزش و پرورش شهرستان مهر
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
- کد COI اختصاصی: CNCCONF05_115
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 389
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد
چکیده
هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر رضایت شغلی کارکنان و معلمانآموزش و پرورش شهرستان مهر انجام گرفته و با روش توصیفی – پیمایشی اجرا شد.. جامعه آماری این تحقیقشامل کلیه کارکنان و معلمان آموزش و پرورش علامرودشت در سال تحصیلی ۱۴۰۰ می باشد که تعداد آنبالغ بر۹۲ نفر می باشد. که کل جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه مدیریت کیفیت جامع و رضایت شغلی دراختیار آن ها که تعدادشان ۶۸ نفر بود قرار گرفت و پس از توزیع پرسشنامه ها، کلیه پرسشنامه ها تکمیل وجمع آوری گردید. داده ها به کمک ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند .ابزار گردآوری اطلاعاتپرسشنامه استاندارد مدیریت کیفیت جامع موسسه فدرال کیفیت (۱۹۹۰) و رضایت شغلی سید محمد مقیمی۱۳۷۷ )بوده که بعد از برآورد اعتبار و پایایی در بین پاسخگویان توزیع گردید. روایی پرسشنامه های مذکوربر مبنای روایی محتوی بر اساس نظر خبرگان و پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد که ضریب۰/۸۶ و ۰/۹۵ بدست آمده پایایی مناسب ابزار را نشان می دهد..نتایج بدست آمده چنین نشان می دهد کهبین مدیریت کیفیت جامع و رضایت شغلی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین بین ابعاد مدیریت کیفیتجامع و رضایت شغلی کارکنان و معلمان رابطه معناداری وجود دارد و مدیریت کیفیت جامع می تواند رضایتشغلی را به خوبی پیش بینی کند.کلیدواژه ها
دیریت کیفیت جامع،رضایت شغلی،کیفیت ، بهبود مستمر، رضایت شغلیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.