بررسی میزان تحمل به سرب در گیاه اطلسی با استفاده از خصوصیات اکوفیزیولوژیک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-6-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ادریس شعبانی

Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Tabriz Univ., Tabriz, Iran.

عبدالرضا سجادی نیا

Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Tabriz Univ., Tabriz, Iran.

سید جلال طباطبایی

Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Tabriz Univ., Tabriz, Iran.

چکیده

حضور فلزات سنگین (مانند سرب) در گیاهان یکی از مهمترین تنش­های محیطی است که سبب کاهش رشد آنها می­شود. بنابراین، تعیین آستانه تحمل گیاهان به این عناصر ضروری است. در این راستا، آزمایشی به منظور بررسی تاثیر غلظت­های مختلف سرب بر شاخص های اکوفیزیولوژیک گیاه اطلسی، در گلخانه هیدروپونیک دانشگاه تبریز، در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با ۸ تیمار و ۴ تکرار، اجرا گردید. تیمارها شامل غلظت­های مختلف سرب (صفر، ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲ و ۴ میلی­گرم در لیتر از منبع نیترات سرب) بودند. پس از اعمال تیمارها، در پایان فصل رشد، شاخص­ های اکوفیزیولوژیک شامل میزان فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه­ای، مقاومت روزنه ای و دمای سطح برگ اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که غلظت های بیش از ۷۵/۰ میلی­گرم در لیتر نیترات سرب باعث کاهش میزان فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنه ای نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان مقاومت روزنه­ای (۷۵۴/۸ مول بر متر مربع بر ثانیه) در تیمار mg/L ۴ مشاهده شد؛ هر چند تفاوت معنیداری با تیمارهای ۱، ۵/۱ و ۲ میلی­گرم در لیتر نداشت. کمترین میزان مقاومت روزنه­ای (۲۸۵/۷ مول بر متر مربع بر ثانیه) در غلظت mg/L ۲۵/۰ مشاهده شد که تفاوت معنیداری را  با شاهد نشان نداد. بیشترین میزان دمای سطح برگ (۲۶/۳۳ درجه سلسیوس) در تیمار mg/L ۲ مشاهده شد که با تیمارهای ۵/۱ و ۴ میلی­گرم در لیتر تفاوت معنیداری نداشت. کمترین میزان دمای سطح برگ (۱۹/۲۶ درجه سلسیوس) در تیمار شاهد دیده شد. از تیمار mg/L ۷۵/۰ به بعد، افزایش دمای سطح برگ محسوس می­باشد. بر اساس نتایج، به نظر می­رسد در زمین­هایی که غلظت سرب محلول آنها ۷۵/۰ میلی­گرم در لیتر و یا کمتر باشد، گیاه اطلسی جهت کاشت در فضای سبز منطقه، انباشت سرب و گیاه­پالایی قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

Environmental stresses, Heavy metals, Phytoremediation., تنش های محیطی, فلزات سنگین, گیاه پالایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.