اثر فسفر و پوست سبز پسته بر رشد و غلظت برخی عناصر نهال های پسته (Pistacia vera L.)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فکری

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Shahid Bahonar Univ. of Kerman, Iran.

لطیفه قرنجیک

Dept. of Soil Sci., College of Agric., Vali-e-Asr Univ. of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran.

چکیده

به منظور بررسی اثر فسفر و پوست سبز پسته (فرآوری نشده و خشک) بر رشد و ترکیب شیمیایی نهال های پسته (Pistacia vera L.)، رقم بادامی زرند، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در این آزمایش شامل سه سطح فسفر (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک) و سه سطح پوست سبز پسته (صفر، ۳ و ۶ درصد وزنی) بود. نتایج نشان داد که در سطح صفر فسفر، مصرف ۳% پوست سبز پسته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال های پسته را افزایش داد، در صورتی که در سطح ۶%، این پارامترها نسبت به شاهد (خاک بدون تیمار فسفر و پوست سبز پسته) کاهش معنی داری نشان دادند. همچنین، در شرایط عدم مصرف فسفر، کاربرد ۳ و ۶ درصد پوست سبز پسته موجب افزایش غلظت فسفر، سدیم، روی، آهن و مس در ریشه و اندام هوایی نهال های پسته گردید. در سطح صفر پوست سبز پسته، کاربرد ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال های پسته گردید. اما غلظت عناصر ریشه و اندام هوایی، بجز فسفر، با افزودن فسفر کاهش یافت. مناسب ترین پاسخ نهال های پسته در خصوص وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهال ها در کاربرد توام ۳% پوست سبز پسته و ۵۰ میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک مشاهده گردید. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد ۵۰ میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک نسبت به ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم، اثرهای مناسب تری را بر رشد و ترکیب شیمیایی نهال های پسته دارد. مصرف ۳% پوست سبز پسته همراه با ۵۰ میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک سبب بهبود رشد نهال های پسته می­شود.

کلیدواژه ها

Agricultural wastes, Organic fertilizers, Growth traits., ضایعات کشاورزی, کودهای آلی, ویژگی های رشدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.