تحلیل تأثیر سپرده های قانونی و نرخ تنزیل در کنترل تورم (مطالعه موردی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی جهاد اقتصادی
  • کد COI اختصاصی: EJIC01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین کریمیان

کارشناس ارشد اقتصاد، عضو خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران.

مریم یاراحمدی

کارشناس ارشد اقتصاد، کارشناس بودجه و بررسیهای اقتصادی مدیریت برنامه

محسن لطفی

کارشناس ارشد اقتصاد، کارشناس بودجه و بررسیهای اقتصادی شرکت آب منطقها

چکیده

تورم پدیدهای قدیمیتر از نظام بانکی است و در واقع یکی از دلایل عمده تشکیل نظام بانکی، انضباط پولی و کنترل تورم است. با جدی گرفتن اثر مخرب تورم در عملکرد اقتصادی، مقامات بانکهای مرکزی در کشورهای پیشرفته دنیا و به تبع آن در بسیاری از کشورهای دیگر، انضباط پولی، کنترل تورم و ثبات در قیمتها را سرلوحه سیاستهای پولی قرار دادند. با توجه به این که گسترش پول و اثر آن در اقتصاد از سوی نظام بانکی در اقتصاد ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است، مقاله حاضر بااستفاده از یک الگوی کلاسیک و دادههای سالانه به تجزیه و تحلیل نقش و جایگاه نظام بانکی در کنترل یا ایجاد تورم در طی دوره 1387-1352 می پردازدنتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که، در اقتصاد ایران و با توجه به دوره نمونه( 1387-1352 و نوع متغیرهای مستقل الگوی این پژوهش، اولاً متغیرهای مدل در توضیح تغییرات قیمت نقش دارند. اما بیشترین سهم در توضیح تغییرات سطح قیمت را به ترتیب متغیرهای سرعت گردش پول، درآمد ملی وپایه پولی دارد. با توجه به این که این سه متغیردر ایجاد تورم بیشترین اثر را داشتهاند لذا نظام بانکی کشور باید در سیاست گذاریهای ضد تورمی از حجم پول کاسته و به طریق مناسب تشویق و افزایش تولید راسر لوحه رفتار خود قرار دهد.

کلیدواژه ها

بانک مرکزی، سپردههای قانونی، نرخ تنزیل، پایه پولی، سرعت گردش پول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.