طراحی و امکان سنجی ساخت فانتوم آنتروپومورفیک تمام بدن انسان برای استفاده در بخش های پرتودرمانی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه سنجش و ایمنی پرتو، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RSM-2-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میررشید حسینی اقدم

shahid beheshti

سید محمودرضا آقا میری

shahid beheshti

چکیده

گسترش روزافزون مراکز پرتودرمانی در کشور جهت درمان بیماران سرطانی و افزایش سطح کیفی درمان، موجب شده است تا به فانتوم های معادل انسان برای انجام دزیمتری، کالیبراسیون و کنترل کیفی دستگاه های رادیوتراپی نیاز پیدا شود. فانتوم ها معمولا به دو دسته همگن و غیرهمگن (آنتروپومورفیک) تقسیم بندی شده اند. هدف اصلی از این مطالعه، امکان سنجی مواد لازم برای ساخت فانتوم غیرهمگن بدن انسان با توجه به امکانات موجود در کشور و همچنین طراحی فانتوم تمام بدن انسان است. برای این منظور، ابتدا فانتوم راندو به عنوان مرجع انتخاب شد تا شبیه آن با موادی متفاوت ساخته شود. بنابراین، از تمام بدن فانتوم راندو موجود در کشور تصاویر سی تی گرفته شد. سپس با استفاده از نرم افزار Solid Works از روی تصاویر سی تی، طراحی صورت گرفت؛ به گونه ای که قسمت های استخوانی، اندام های توخالی و ریه در هر طراحی خارج شدند تا با مواد معادل هرکدام پر شوند. بدین ترتیب، معادل بافت نرم از پلاستیک پلکسی گلاس که ویژگی های مشابه با بافت انسان دارد، انتخاب شد. معادل بافت استخوان نیز طبق آزمایش های صورت گرفته روی درصد مشخصی از ترکیبات پودر سوخته استخوان گاو، رزین اپوکسی و هاردنر استفاده شد. طبق نتایج حاصل شده، نمونه خمیر معادل استخوان با دانسیته gr/cm۳ ۷/۱ و همچنین، با عدد اتمی موثر (Zeff)۶۷۴/۱۳ امکان سنجی و ساخته شد. طراحی انجام شده شامل دیسک هایی از صفحات پلکسی گلاس است که هر دیسک شامل قسمت های استخوانی، اندام های توخالی و ریه است. که با ماده معادل خود پر خواهند شد. پس از خشک شدن کامل خمیر استخوان در هر دیسک، در نهایت، این دیسک ها روی هم سوار شده و فانتوم آنتروپومورفیک بدن انسان را تشکیل می دهند.

کلیدواژه ها

Anthropomorphic phantom, CT images, Software, Solid Works, Epoxy resin, Hardener, فانتوم آنتروپومورفیک, تصاویر سی تی, رزین اپوکسی و هاردنر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.