اداره تریاژ در بلایا

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی بهداشت، درمان و مدیریت بحران در حوادث غیرمترقبه
  • کد COI اختصاصی: ICHMCM03_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1673
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری شعبان نژاد

مرکز آموزشی درمانی ۱۷ شهریور رشت - مرکز آموزشی درمانی رازی رشت

زهره حق شناس

مرکز آموزشی درمانی ۱۷ شهریور رشت - مرکز آموزشی درمانی رازی رشت

محمدرضا طیبی

مرکز آموزشی درمانی ۱۷ شهریور رشت - مرکز آموزشی درمانی رازی رشت

چکیده

تاریخ دیرین این آب و خاک شاهد وضعیت های اضطراری، بلایای طبیعی بسیار بوده است . وقوع انواع بلایا سالانه باعث بیش از 150 هزار مرگ و میر در جهان می شود . زلزله رودبار که در سال 1369 اتفاق افتـاد منجـر بـه مـرگ و مجـروح شـدن حـدود 140000 نفر شد و نیز برف گیلان در بهمن 1383 ، بالغ بر 450 نفر مصدوم داشت . بدیهی است ب ه دنبال وقوع این حوادث در یک مقطع زمانی محدود، مجروحین زیادی به مراکز درمانی هجوم می آورند که نیازمند دریافت کمک های امدادی – درمـانی می گردند . راه اصولی ، بررسی اولیه وضعیت بیماران در اولویت بندی آن ها براساس ملاک هایی است که بتواند آسیب دیدگان را تقسیم بندی نماید و برای هر دسته با توجه به امکانات و شرایط، اقدام مناسب را پیشنهاد کند، این اقـدام بـه الویـت بنـدی، تریاژ نامیده می شود . هدف – محتوا : تریاژ از یک کلمه فرانسوی مشتق شده و معنی آن دسته و طبقه می باشد . هدف از تریاژ، دسته بندی مصدومین به گروههای مختلف براساس شدت آسیب ، احتمال زنده ماندن و فوریت مراقبتهای درمانی است کـه در سه سطح قابل اجرا است -1 در محل حادثه – 2 در بیمارستان -3 در داخل اورژانس . مصدومین براساس فاکتورهـایی متعـددی مانند وضعیت فیزیولوژیک ، محل آناتومیک ضایعه و مکانیـسم آسـیب و مـسائل همـراه در گروههـای مختلفـی اولویـت بنـدی میشوند، که عبارتند از : 1 ـ اولویت اول که نیازمند اقدام فوری است . -2 اولویت دوم، مصدومین بـا صـدمات جـدی 3 ــ اولویـت سوم، مصدومین با حداقل صدمات -4 فوت شده ها . برای تسهیل در شناسایی اولویت ها از برچسب های رنگی ، کـه هـر کـدام معرف وضعیتهای خاصی است ، استفاده می شود که به ترتیب اولویت ها از رنگ های قرمز ، زرد ، آبی و مشکی استفاده می شود . مسئول تریاژ باید دارای تجربه و دانش کافی باشد ، بتواند درست و دقیق و سریع تصمیم گیری نماید و معمولاً از گروه جراحـی یا طب اورژانس و یا پرستاری انتخاب می شوند . نتیجه : رعایت اولویت ها ، خـصوصاً در شـرایط فـشار و بحـران، باعـث افـزایش توانمندی در بهبود و رسیدگی مصد ومین شده و نهایتاً درصد بیشتری از آن ها از مراقبت های درمانی – بهداشـتی بهـره منـد می گردند.« اینجا ثانیه ها به قیمت زندگی اند ».

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.