اثر پودر میوه عناب و سنجد بر عملکرد رشد، متابولیت های خون و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی در شرایط دمایی بالا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-23-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بصیریان

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران.

امید علی اسماعیلی پور

دانشیار تغذیه طیور گروه علوم دامی دانشگاه جیرفت، تخصص: تغذیه طیور

مژگان مظهری

دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران

نعمت ضیائی

دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه جیرفت، تخصص: تغذیه طیور ۲- گروه مهندسی طبیعت، مجتمع آموزش عالی شیروان. شیروان، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تاثیر پودر میوه عناب و سنجد بر عملکرد رشد، متابولیتهای خونی و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی در شرایط دمایی بالا روی ۱۶۰ قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی با ۴ تیمار و ۴ تکرار و تعداد ۱۰ پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بود از ۱- شاهد (جیره پایه)، ۲- جیره پایه + ۰/۷۵ درصد پودر میوه عناب، ۳- جیره پایه + ۰/۷۵ درصد پودر میوه سنجد و ۴- جیره پایه + ترکیب پودر میوه عناب و سنجد (هر کدام ۰/۷۵ درصد). در ۲۵ روزگی با شروع تنش گرمایی، جوجه ها روزانه هشت ساعت از ساعت نه تا ۱۷ در دمای ۲±۳۴ درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها بر صفات عملکردی معنی دار نبود (P< ۰.۰۵). همچنین وزن نسبی لاشه و اندام های داخلی به جز کبد، تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (P< ۰.۰۵). کمترین وزن نسبی کبد در گروه شاهد مشاهده گردید (P≤۰.۰۵). افزودن پودر میوه عناب و سنجد سبب افزایش معنی دار میزان گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش غلظت گلوکز خون در مقایسه با گروه شاهد شد(P≤۰.۰۵). بیشترین ظرفیت نگهداری آب و کمترین افت پخت و خونابه در جوجه های گوشتی تغذیه شده با عناب و سنجد بدست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش، افزودن عناب و سنجد در سطح ۰/۷۵ درصد جیره در شرایط تنش گرمایی هر چند که بر صفات عملکردی جوجه های گوشتی موثر نبود، اما منجر به بهبود متابولیت های خونی و صفات کیفی گوشت گردید.

کلیدواژه ها

افت خونابه, جوجه گوشتی, سنجد, عناب, گلوتاتیون پراکسیداز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.