ارائه دو روش جدید در تشخیص تقلبات آبلیموهای تولیدی ایران سال های 1386-1385 در مقایسه با روش های استاندارد

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH11_183
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7549
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ذات اله عاصمی

کارشناس ارشد تغذیه، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان، آزمای

حسین شاکری

کارشناس ارشد شیمی، معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان

محسن تقی زاده

کارشناس ارشد تغذیه، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان

فاطمه گل سرخی

کارشناس معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان

چکیده

بطور کلی مواد غذایی کاربرد عمومی داشته و همواره مشتری زیادی دارند، بنابراین ممکن است افراد سودجو با توجه به بازار پرفروش آن برای کم کردن هزینه های تولید به تقلب های متعدد دست بزنند و از این راه سلامت مردم را به خطر بیاندازند. بیشتر این تقلب ها در مواد اولیه کارخانه های مواد غذایی بود ه و می تواند مشکلات متعددی را برای مسئولان نظارتی مربوطه به وجود آورد. این پژوهش به منظور ارائه دو روش جدید در تشخیص تقلبات آبلیموهای تولیدی ایران سال های 1386-1385 در مقایسه با روش های استاندارد انجام گردید. پژوهش با طراحی تشخیصی بر روی 60 نمونه آبلیمو از 44 کارخانه تولید کننده آبلیمو تولیدی ایران در سال 1386 و در دو فصل مختلف انجام گرفت. پس از مراجعه به مراکز عمده عرضه در سطح منطقه کاشان، تهران، قم و شیراز آبلیموها نمونه برداری شده و به آزمایشگاه انتقال یافت. سپس آزمایشات جدید تعیین مقدار چرخش نوری (با روش پلاریمتری) و ترکیبات پلی فنلیک (با روش اسپکتروفتومتری) طبق کتب مرجع برای تشخیص تقلبات آبلیموهای تولیدی کشور و آزمایشات بریکس، اسیدیته و pH با روش های استاندارد انجام و نتایج حاصل با مورد آنالیز آماری قرار گرفت. استفاده از آزمون t مورد آنالیز آماری قرار گرفت. وضعیت چرخش نوری و ترکیبات پلی فنلیک آبلیموهای تولیدی کشور نشان می دهد که میانگین چرخش نوری و ترکیبات پلی فنلیک نمونه های تقلبی به ترتیب 1/72 و 0/7 بود و نتایج در هر 2 مورد بین نمونه های طبیعی و تقلبی از نظر آماری معنی دار می باشد ( 0/0001 > p ) . همچنین میانگین بریکس، اسیدیته و pH تمامی نمونه های تقلبی بترتیب 8/61 درصد ، 6/32 گرم در 100 گرم و 2/6 بوده است ( در تمامی موارد طبیعی بود.) میزان چرخش نوری نمونه های تقلبی بالا و ترکیبات پلی فنلیک نمونه های تقلبی پایین بود. همچنین از نظر وجود از طرف دیگر میزان بریکس، اسیدیته و pH تمامی نمونه ها (طبیعی و تقلبی) طبیعی بود. با توجه به استفاده تقلبات گسترده در تولید آبلیمو، پیشنهاد می شود مسئولین ذیربط اقدامات لازم در افزودن روش های شناسایی و آزمونهای کشف تقلب آبلیمو در استاندارد ملی کشور این محصول را بعمل آورند.

کلیدواژه ها

روش ها، تقلبات، آبلیمو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.