بررسی اثر تغییرات اب و هوای بر افزایش شدت آلودگی گرد و غبار محیطی در زاهدان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH11_141
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2754
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود خسروی

استادیار دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچست

هانیه شکیبا

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان

فرزانه سر گلزایی مقدم

کارشناس مرکز هواشناسی کاربردی سیستان و بلوچستان

چکیده

تغییرات آب و هوایی بر اساس مطالعات سازمان بهداشت جهانی جز مهمترین معضلاتی است که بروی اساسی ترین مولفه های بهداشت جوامع یعنی آب، غذا و هوا تاثیر مستقیم دارد. طوفانهای گرد و غباری که تحت تاثیر مستقیم و غیر مستقیم تغییرات آب و هوایی در حال گسترش می باشند به دلایل متعددی در سالهای اخیر جوامع انسانی و سلامت آنها را در معرض تهدید قرار داده اند . تغییر در الگوهای خشکسالی ، گسترش بیابان زایی و تغییر پوشش گیاهی زمین که به نوعی به تغییر اقلیم وابسته هستند از سویی و تغییرات انسان ساخت کاربری اراضی از عواملی هستند که در تشدید این معضل محیطی دخالت داشته اند با توجه به موقعیت خاص استان سیستان و بلوچستان و قرار گیری آن د رمناطق بیابانی یکی از عوامل جوی بسیار مهم و تاثیر گذار در منطقه پدیده گرد و غبار است که اثر مستقیم بر سلامت انسان داشته است. در این مقاله علل اقلیمی ایجاد گرد و غبار د رمحیط و روند تغییرات آن در نیم قرن گذشته مورد تحلیل قرار گرفت . با تجزیه و تحلیل داده های ایستگاه هواشناسی سینوپتیک زاهدان ، روند تغییرات گرد و غبار ، دید افقی و ساعات آرامش با استفاده از معادلات خطی ، روند رشد نمایی و تهیه گلبادهای منطقه ، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که یک روند افزایشی معنی دار در پدیده روزها گرد و غبار به خصوص در سالهای اخیر مشاهده شده است.رون صعودی پدیده فوق الذکر خود باعث تشدید معضل در بخش بهداشت ، حمل و نقل ، صنعت ، آسایش عمومی ، فعالیتهای انسانی و غیره گردیده است. لذا با توجه به تجمع نزدیک 1 میلیون نفر جمعیت در منطقه شهری زاهدان ، لزوم برناه ریزی مقابله با این مخاطره بهداشتی و محیطی در آینده ای نه چندان درو الزامی به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

طوفانهای گرد و غباری، زاهدان ، دید افقی ، باد ، گلباد ، بهداشت محیط ، تغییرات آب و هوا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.