ارزیابی شدت فرسایش بادی منطقه جزینک سیستان با استفاده از مدل IRIFR

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مخاطرات محیط طبیعی، دوره: 4، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JNEH-4-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد ذوالفقاری

عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی سراوان

حسن خسروی

استادیار دانشکده منابع طبیعی - دانشگاه تهران

چکیده

هدف اصلی این پژ‍وهش بررسی و تهیه نقشه فرسایش بادی توسط مدل اریفر می­باشد. در این پژوهش از مدل تجربی IRIFRکه در سال ۱۳۷۵ توسط محققان کشور برای شرایط اقلیمی ایران تدوین و ارایه شده است با بهره­گیری از GIS استفاده گردید. ابتدا نقشه واحدهای کاری تهیه و سپس عوامل ۹ گانه موثر در فرسایش بادی شامل سازند زمین­شناسی، شکل اراضی و پستی و بلندی، وضعیت باد و شرایط خاص اقلیمی، خاک و پوشش سطحی، پوشش گیاهی، فرسایش بادی، رطوبت خاک، نهشته­های بادی و عملیات مدیریتی در هریک از واحدهای کاری مورد بررسی قرار گرفت و امتیاز لازم بر اساس مدل به آنها داده شد. برای هر یک از عوامل مذکور یک لایه­ رستری در محیط GIS ساخته شد. نتیجه بررسی­ها در این منطقه نشان می­دهد که بیشترین امتیاز مربوط به تپه­های و پهنه­های ماسه­ای و اراضی شور و پف کرده با میزان رسوبدهی ۴/۳۸۷۹ تن بر کیلومتر مربع در سال می­باشد و کمترین امتیاز مربوط به واحد کاری دشت ریگی متوسط با تراکم کم تا متوسط و میزان رسوبدهی سالانه ۷۳/۷۰۸ تن بر کیلومتر مربع در سال می­باشد. همچنین از کل منطقه مورد مطالعه ۷۴/۳۵ درصد معادل ۳۶/۴۶۴۹۱ هکتار در کلاس زیاد و ۷۳/۶۳ درصد منطقه معادل ۴۳/۸۲۹۰۲ هکتار در کلاس متوسط فرسایش بادی قرار دارد.

کلیدواژه ها

فرسایش بادی, IRIFR, سیستان, میزان رسوبدهی, .GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.