تصمیم گیری بر اساس الگوریتم ژنتیک برای انتخاب گیاه مناسب به منظور گیاه پالایی خاک های آلوده به نفت

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-25-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر بسالت پور

دانشجوی دکتری گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

Mohammad Hajabbasi

استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

امیرحسین خوشگفتارمنش

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

فرید شیخ الاسلام

دانشیار گروه کنترل دانشکده برق دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

الگوریتم ژنتیک یک روش جستجوی موثر در فضاهای وسیع و بزرگ بر اساس ژن­ها و کروموزوم­ها می­باشد که در نهایت منجر به جهت­گیری به سمت یافتن پاسخ بهینه در میان سایر پاسخ­های ممکن می­شود. در این پژوهش انتخاب مناسب­ترین گیاه و سطح اختلاط خاک آلوده به ترکیبات نفتی با خاک غیر آلوده (سطوح ۱به۱ و ۳به۱، خاک آلوده: خاک غیر آلوده) برای گیاه­پالایی خاک­های آلوده به نفت اطراف پالایشگاه تهران از طریق بهینه­سازی به روش الگوریتم ژنتیک با روش آمار کلاسیک مقایسه شد. نتایج حاصل از انتخاب گیاهان مناسب از میان هفت گیاه مورد بررسی (اگروپایرون، فسکیو، پوکسنلیا، آفتابگردان، شبدر، کلزا و گلرنگ) در بخش مطالعات قابلیت رشد بر اساس روش آمار کلاسیک نشان­ داد که در هر دو سطح آلودگی ۱ به ۱ و ۳ به ۱ گیاهان اگروپایرون، فسکیو و پوکسنلیا انتخابی بهینه از میان سایر انتخاب­های ممکن بود. این درحالیست که در روش الگوریتم ژنتیک، انتخاب ۴ گیاه اگروپایرون، فسکیو، آفتابگردان و گلرنگ مناسب­ترین پاسخ بود. از سوی دیگر در مطالعات گیاه­پالایی، اگروپایرون و فسکیو گیاهان مناسب جهت پالایش آلاینده­های نفتی از خاک به روش آمار کلاسیک بودند. در حالی­که در بهینه­سازی به روش الگوریتم ژنتیک، اگروپایرون مناسب­ترین گیاه و سطح آلودگی ۱ به ۱ مناسب­ترین نسبت اختلاط برای کسب بیشترین احتمال موفقیت در پالایش آلاینده­های نفتی از خاک به روش گیاه­پالایی بودند. همچنین کشت همزمان اگروپایرون - فسکیو در سطح آلودگی ۱ به ۱ نیز به عنوان بهینه­ترین پاسخ از میان سایر پاسخ­های ممکن برای کشت همزمان دو گیاه و سطح آلودگی مناسب حاصل شد. بنابراین کشت همزمان اگروپایرون– فسکیو و نسبت اختلاط ۱ به ۱ خاک آلوده و خاک غیر آلوده به منظور گیاه­پالایی آلاینده­های نفتی موجود در منطقه مورد مطالعه توصیه می­گردد.

کلیدواژه ها

الگوریتم ژنتیک, آمار کلاسیک, گیاه پالایی و آلاینده های نفتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.