کارکرد موسیقی در نمایش های آیینی سنتی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر
  • کد COI اختصاصی: TCACONF08_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا شفیعی

دانش آموخته کارشناسی ارشد کارگردانی نمایش، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز

فرامرز شاه قلعه برچلویی

عضو هیات علمی گروه کارگردانی نمایش، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز

چکیده

موسیقی از دیرباز مورد توجه و ستایش بوده و از جمله مسائل بحث انگیزی است که در تمام قرون و اعصار قسمتی از زندگی انسان ها را تشکیل می داده است.استفاده از ابزار آلات موسیقی که در جشن ها و یا مراسم های مذهبی و ... از سال های دور مورداستفاده ی عامه ی مردم قرار می گرفته از کاربردهای اولیه موسیقی است. موسیقی به بیانی بازگوکننده احساسات بشری است. حال توام شدن آن با نمایش و ترکیب این دو به رشد و القای تفکر خاص مستقرشده در نمایش، کمک می کند.نکته ی مهم و قابل تامل این است که در همه ی نمایش های سنتی ایران گروه موسیقی از ارکان اصلی به شمار می آید که معمولااز یک تنبک ،کمانچه و... تشکیل شده است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش که موسیقی در جذابیت افزایی نمایش های آیینی سنتی ایران از جمله ( نمایش های نقالی، عروسکی، تخته حوضی، تعزیه و نمایش های شادی آور) چه نقش وکارکردی دارد؟ بیان کننده آن است که موسیقی، یک رکن اصلی در بسیاری از نمایش ها است در واقع هیچ گاه نمایش بدون موسیقی معنا و مفهوم خاص خود را نیافته و همواره یکی از بخش های مهم اجراهای نمایشی است. به طور معمول، همه نمایش ها از موسیقی در قالب پس زمینه ای در توصیف احساسات سود می برند

کلیدواژه ها

نمایش های سنتی ایران، موسیقی در نمایش، موسیقی در تعزیه، موسیقی در خیمه شب بازی، موسیقی در تخته حوضی، موسیقی در نقالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.