بررسی و تحلیل رابطه انسان و طبیعت در نگاره های رضا عباسی از نگاه صدرالمتالهین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی گردشگری،فرهنگ و هنر
  • کد COI اختصاصی: TCACONF08_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان مسقطیان

کارشناسی ارشد پژوهش هنر

چکیده

انسان و طبیعت در فرهنگ و هنر به ویژه نگارگری ایرانی نقش و جایگاه مهمی دارد. آثار رضا عباسی که سبک جدیدی را در نگارگری مکتب اصفهان ابداع کرد و با ترکیب جدید و نه همچون آثار گذشته، با گریز از خیال و وهم، انسان و طبیعت را در کارهایش با جلوه هایی واقعی نشان داد. که از میان آثار او به تحلیل ۵ نگاره از این هنرمند با نقش مایه رمزگونه طبیعت در کنار انسان و تطبیق آن با آرائ صدرالمتالهین فیلسوف عصر شاه عباس اول صفوی است پرداخته می شود.در نظام فلسفی صدرا ،طبیعت به تناسب بهره ای که از وجود دارد، واجد علم، ادراک و شعور است و باطن پیدای ناپیدای حقیقت هستی است پس میان انسان و طبیعت یک اتحاد وجود برقرار است هدف از پژوهش حاضر دستیابی به مبانی پنهان و آشکار نسبت انسان و طبیعت و تبیین و تحلیل هوشمندی طبیعت در آثار رضا عباسی و مقایسه آن با مولفه های فکری ملاصدرا در این باب می باشد. از این روی ابتدا آراء ملاصدرا در زمینه انسان و طبیعت بیان می شود و در ادامه ۵ نمونه از آثار رضا عباسی که به نظر می رسد با آراء ملاصدرا هماهنگ هستند، مورد تحلیل قرار خواهد گرفت نیل به این هدف به صورت کتابخانه ای و با روش تحلیلی- تطبیقی تحقق پیدا می کند. نتیجه حاصل این است که هر آنچه در عالم است به نحوی در انسان یافت میشود و از این حیث موجودی است که به هیچ روی از طبیعت قابل انفکاک نیست و در واقع او جان جهان است و همه اجزای عالم علاقه ای ذاتی و پیوند ناگستنی با هم دارند. پس رابطه انسان و طبیعت رابطهای تعاملی می باشد که میتواند بحران زیست محیطی که طبیعت از آن رنج می برد مدیریت نمود

کلیدواژه ها

رضا عباسی، ملاصدرا، طبیعت، انسان، نگاره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.