نقد شی وه تدوین و تدریس مباحث بلاغی و طرح روش پیشنهادی بلاغت کاربردی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی بلاغت و نظریه پردازی ادبی
  • کد COI اختصاصی: RHETORIC01_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد طهماسبی

دانشیار و عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

چکیده

در این مقاله کوشش میشود، ضمن نقد شیوه تدوین و تدریس مباحث بلاغی در نظام آموزشی،به کاستیهاو نارسایی های این زمینه و نقل دیدگاه های انتقادی پراکنده منتقدان پرداخته شود و پس از جمع بندی آراء انتقادی، طرحی پیشنهادی در جهت کاربردی ساختن شیوه تدریس و تدوین مباحث بلاغی مطرح گردد؛ طرح پیشنهادی در پیوند با نظریه های ادبی معاصر و با تکیه برکلیت ساختاری متن و کشف و تحلیل روابط متقابل عناصر و اجزاء آن و بر مبنای خوانش خلاق و مخاطب محور و با در نظر داشتن امکانات موجود در بلاغت سنتی و رایج مطرح شده است. این طرح در سه بخش به هم پیوسته تدارک دیده شده است؛ در بخش اول طرح کلی متن شامل: خوانش خلاق ،گزارش سر راست و غیر تفسیری متن، که میگوید؟، با که می گوید؟، از چه میگوید؟، چرا میگوید؟، کی و کجا میگوید؟؛ در بخش دوم تجزیه و تحلیل و مراحل عملیاتی متن شامل: اشاره به سبک و نوع ادبی و قالب، مناسبت های محور افقی و عمودی متن، کشف وتحلیل ترفندهای بدیعی در بافت متن، کشف و تحلیل شگردهای بیانی در بافت متن، کشف و تحلیل شیوه های تولید معنا در بافت متن، تحلیل موسیقایی متن؛ در بخش سوم هم به جمع بندی و ترکیب یافته های متن در بخشهای یاد شده می پردازد.

کلیدواژه ها

بلاغت سنتی، کاستیها و نارسایی ها، بلاغت کاربردی، خوانش خلاق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.