مقاله علمی – پژوهشی: بررسی اثرات شوری های مختلف بر میزان رنگدانه های ارزشمند ریزجلبک نمکدوستCyanothece sp. شناسایی شده از کشندان پشت سدی لیپار (چابهار) در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 30، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-30-5_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا امینی خوئی

-

الناز عرفانی فر

مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران

اشکان اژدری

مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران

سیما ابیر

مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، چابهار، ایران

چکیده

یکی از پیش نیازهای اصلی برای موفقیت در صنعت تولید ریزجلبک و استحصال رنگدانه های طبیعی از آنها، انتخاب سویه ریزجلبک مناسب برای پرورش است. در این مطالعه برای نخستین بار جداسازی، خالص سازی و شناسایی سویه بومی Cyanothece sp. از آبهای کشندان پشت سدی لیپار (شوری تا ۴۰۰ قسمت در هزار) چابهار صورت گرفت. سپس این ریزجلبک در پنج سطح مختلف شوری (۳۷، ۶۰، ۹۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ قسمت در هزار) کشت داده شد و میزان رشد، تولید زی توده، محتوی رنگدانه کلروفیل a وb، کارتنوئید کل، بتا کاروتن و فیکوسیانین مورد سنجش قرار گرفتند. روند رشد با شمارش سلولی و سنجش رنگدانه ها با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر اندازه گیری شد. نتایج آنالیز داده ها نشان داد که با افزایش شوری در دامنه ۹۰-۳۷ قسمت در هزار، تعداد سلول ها و زی توده ریزجلبک به طور معنی داری (۰۵/۰p< ) افزایش یافت و به بیشینه ۱۰۶× ۰/۵ سلول بر میلی لیتر و ۴/۱ گرم در لیتر در شوری ۹۰ ppt در روز هشتم کشت رسید. حداکثر محتوی کلروفیل a، کلروفیل b و فیکوسیانین به ترتیب ۳۲ میکروگرم بر میلی لیتر، ۱۷ میکروگرم بر میلی لیتر و ۴۷/۲ میکروگرم بر میلی لیتر و در شوری ۹۰ppt  به دست آمد. با افزایش شوری محیط کشت از ۹۰-۳۷ و۱۲۰ ppt، میزان کارتنوئید کل نیز به طور معنی داری افزایش یافت به طوری که از ۸/۰ به ۶۷/۴ میکروگرم بر میلی لیتر رسید. بتا کاروتن نیز از ۰۳/۰ الی ۱۷/۰ میکروگرم بر میلی لیتر افزایش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر می رسد رشد مطلوب و بیشینه میزان رنگدانه های ارزشمند در ریزجلبک Cyanothece sp. در شوری ۱۲۰-۹۰ قسمت در هزار، قابل دستیابی است.

کلیدواژه ها

Microalgae, Cyanothece sp., Salinity, Growth, Beta-carotene, Phycocyanin, ریز جلبکCyanothece sp., شوری, رشد, بتا کاروتن, فیکوسیانین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.