تبیین مفهومی و نظری مدارا در چارچوب آموزه های اسلام الگویی برای مدارس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی و آموزش و پرورش
  • کد COI اختصاصی: PFCONF06_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن حاجی زاده اناری

استادیار دانشگاه فرهنگیان، مرکز آموزش عالی شهید بهشتی تهران

چکیده

بی شک بدون درک و فهم نظری و علمی نمی توان به سادگی موضوعی را در قلمروی علوم بشری تبیین و تفسیر کرد. این که آیا اصول و قوانین مدارای اسلام برای کل اجتماع بشرقابل اجراء و سرایت است؟ سوال پژوهش را تشکیل می دهد. هدف این مقاله ارائه مدلی نظری از مدارا در چارچوب آموزه های اسلام است. به تبع، هر فرضیهای مبتنی بر یک یا چندین پاسخ است. نویسنده مقاله اصول مدارا (تسامح) در چارچوب آموزه های اسلامی (به عنوان جامع ترین اصول و قوانین برای اجتماع بشر) را مناسب ترین فرضیه برای پاسخ به سوال پژوهش دانست. گزیده ای از اصول مدارا در اسلام چنین است: اصل گفتگو گستری (گفتگوی توام با عطوفت، گفتگوی مبتنی بر اعتماد متقابل، صعه صدر در گفتگو، استفاده از کلام سلیس و روان در گفتگو، گفتگو مبتنی بر اقامه دلیل، گفتگوی مبتنی بر انعطاف پذیری، پرداختن به موضوعت مشترک در گفتگو)، روش های بخشایش در حین قدرت، تعصب گریزی، تحمل آراء مخالف، احترام متقابل، تنش زدایی و اصول عقلانیت (عقلانیت معتدل، دوری جمود و تحجر، دوری از ذهنیت اسیر، پاس داشتن حرمت یکدیگر و داشتن حسن ظن). شایسته یادآوری است که حصول شرایط مدارا در این اصول [از اسلام نسخهای عمومی برای تمامی سازمان و نهادهای اجتماعی بشر است، که مدارس (به طور خاص) به دلیل اهمیتی که در تعلیم و تربیت دارند، از مهمترین آنها ست. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای روش کیفی است. گردآوری داده ها نیز با استفاده از روش کتابخانه ای انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

آموزه های اسلام، آموزش و پرورش، مدارا، مدرسه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.