نقش زنان در قیامهای اسلامی (مطالعه موردی: انقلاب اسلامی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی،اجتماعی و سبک زندگی
  • کد COI اختصاصی: HSLCONF08_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه سلیمانی

کارشناس ارشد تاریخ اسلام، کارمند رسمی آموزش و پرورش، ناحیه ۲ آموزش و پرورش شهرستان ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی نقش زنان در قیامهای اسلامی با رویکرد مطالعه موردی: انقلاب اسلامی می پردازد. تحقیق حاضر کیفی تحلیلی و کتابخانه ای بود. در این پژوهش مقالات از سایتهای مختلف ایرانداک، سیستم یکپارچه کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی (سیکا)، مگ ایران، نورمگز، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و سایتهای خود مجلات استفاده شد. نتایج نشان داد که زنان ایرانی با الگوگیری از زنان صدر اسلام همچون حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) با ایفای نقش موثر در پیروزی انقلاب اسلامی به دو صورت نقش مستقیم و نقش غیرمستقیم در کنار مردان و سایر اقشار جامعه باعث شدند که نظام شاهنشاهی از بین رفته و حاکمیت الهی و اسلامی در جامعه ایجاد گردد. بعد از انقلاب اسلامی نیز با توجهات خاصه مسئولین به خصوص حضرت امام خمینی (ره)، نگاه جنسیت در جامعه حذف و این مسئله در خدمت تعالی زنان به کار گرفته شد و ارتقاء حقوق و کرامت انسانی زنان تثبیت شده و زنان نقش آفرینی برجسته ای در پست های مدیریتی، تحصیلاتی، ورزشی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ...از خود نشان دادند و انقلاب اسلامی هویت جدیدی برای زنان به وجود آورد و شان و منزلت آنها را افزایش داد. پیروزی انقلاب اسلامی از طریق چهار متغیر: افزایش اعتماد اجتماعی؛ شکل گیری هویت اسلامی - انقلابی؛ تقویت بعد تکلیفی مشارکت سیاسی و گسترش آموزش زنان در مقاطع مختلف تحصیلی باعث افزایش مشارکت سیاسی زنان در جامعه اسلامی شده است. با این حال وضعیت مشارکت سیاسی در برخی زمینه ها مانند کاندیدا شدن برای انتخابات و عضویت در احزاب سیاسی نیازمند بهبود است و انتظار می رود با اقداماتی مانند افزایش امنیت اخلاقی در فعالیتهای سیاسی زمینه بهبود این شاخصها فراهم شود.

کلیدواژه ها

زنان، قیامهای اسلامی، انقلاب اسلامی، هویت اسلامی - انقلابی، اعتماد اجتماعی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.