تحلیل کمی چالشهای پیاده سازی زنجیره تامین دیجیتال مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا (زنجیره تامین ۴.۰)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت استاندارد و کیفیت، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SQM-11-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد نوذری

گروه مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

محمد ابراهیم صادقی

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده ی مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

جاوید قهرمانی نهر

پژوهشکده توسعه و برنامه ریزی جهاد دانشگاهی، تبریز، ایران

سید اسماعیل نجفی

گروه مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

در طول سی سال گذشته، لجستیک دستخوش تغییر عظیمی شده است و از یک عملکرد صرفا عملیاتی که به فروش یا تولید منتهی می شد و بر تضمین تامین در خطوط تولید و تحویل به مشتریان متمرکز بود، با همراهی فناوری های تحول آفرین و هوشمند به یک عملگر حرفه ای و مستقل در مدیریت زنجیره تامین تبدیل شده است. در دنیای امروزی نسل چهارم صنعتی شرکت ها را ملزم کرده است تا در نحوه طراحی زنجیره تامین خود تجدیدنظر کنند. در این حالت، علاوه بر نیاز به انطباق، زنجیره های تامین همچنین این فرصت را دارند که به افق اثربخشی عملیاتی برسند، از مدل های تجاری زنجیره تامین دیجیتال در حال ظهور استفاده کنند و شرکت را به زنجیره تامین دیجیتال تبدیل کنند. یکی از فناوری های تحول آفرین که در این راستا تاثیر شگرفی بر زنجیره تامین داشته است، فناوری اینترنت اشیا می باشد. این فناوری به عنوان یکی از بزرگ ترین منابع تولید داده ها می توانند تسهیل کننده فرایندهای زنجیره تامین در همه ابعاد آن باشد. اما به واسطه حضور اینترنت و قرارگرفتن اجزا زنجیره تامین در بستر شبکه های اطلاعاتی، همواره این زنجیره تامین دیجیتال با چالش های اساسی روبر می باشد. ازاین رو در این مقاله کوشیده شد تا مهم ترین چالش های پیاده سازی یک زنجیره تامین ۴.۰ با استفاده از یک روش تحلیل سلسله مراتبی غیرخطی مورد بررسی و اولویت بندی قرار گیرد. به منظور بررسی این چالش ها از نظرات خبرگان فعال در زنجیره تامین صنایع تند مصرف (FMCG) به عنوان مطالعه موردی و همین طور برخی از متخصصان دانشگاهی بهره گرفته شد. نتایج نشان داده که عدم وجود زیرساخت های تکنولوژیکی و چالش های امنیتی از مهم ترین چالش های پیاده سازی زنجیره تامین ۴.۰ در عصر تحولات دیجیتالی می باشند که باید برای یک پیاده سازی موفق توجه ویژه ای بدان ها داشت.

کلیدواژه ها

زنجیره تامین دیجیتال, چالشهای پیاده سازی زنجیره تامین دیجیتال, زنجیره تامین مبتنی بر اینترنت اشیا, زنجیره تامین ۴.۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.