ارزیابی برخی از عوامل موثر بر کارایی رایندیت در شکستن خواب ریزغده های سیبزمینی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تولید گیاهان زراعی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EJCP-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سالار منجم

دانشجوی دکتری گروه تکنولوژی بذر، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احمد نوشکام

دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج

خالد سلیمی

دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج

عنایت رضوانی

دانشجوی دکتری گروه تکنولوژی بذر، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

یکی از مشکلات عمده در تکثیر ریز غده های سیب زمینی، جوانه زنی کم به خاطر دوره خواب است که منجر به کاهش درصد سبز، بنیه و فاسد شدن غده های کاشته شده می شود. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحت عنوان تاثیر کاربرد رایندیت در غلظت های (صفر، ۲/۰، ۴/۰ و ۶/۰ میلی لیتر در لیتر) و مدت زمان های مختلف (۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت) بر روی شکستن خواب ریزغده های سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) رقم مارفونا در دو سن مختلف (بلافاصله و یک هفته پس از برداشت)، انجام شد. نتایج نشان داد که در مقایسه با شاهد، ریزغده های تیمار شده با رایندیت به طور معنی داری دارای دوره خواب کمتری بودند، به ویژه زمانی که ریزغده ها یک هفته پس از برداشت تیمار شدند. اثر متقابل بین غلظت، مدت و زمان مصرف رایندیت معنیدار بود به این صورت که بهترین تاثیر در غلظت ۲/۰ میلیلیتر به مدت ۴۸ ساعت و ۴/۰ میلیلیتر به مدت ۲۴ ساعت در یک هفته پس از برداشت مشاهده شد. ریزغده های تیمار شده با رایندیت جوانه های فعال بیشتری (۵۸/۲ جوانه در ریزغده) نسبت به شاهد تولید کردند اما اختلاف معنیداری بین غلظت ها و مدتهای مختلف دیده نشد. رایندیت تاثیر معنیداری بر افزایش طول جوانه داشت. همچنین اثر متقابل بین غلظت و مدت تیمار بر طول جوانه معنیدار بود. به طوری که در غلظت ۲/۰ میلیلیتر در لیتر همبستگی مثبت و معنی داری بین طول جوانه و افزایش مدت تیمار وجود داشت. افزایش غلظت یا مدت تیمار باعث افزایش پوسیدگی در ریزغده ها شد.

کلیدواژه ها

ریزغده سیبزمینی, طول دوره خواب, تعداد جوانه, طول جوانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.