بررسی ویژگیهای هیدروشیمیایی و کیفی منابع آب زیرزمینی آبخوان ساحلی دشت کهریز
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت کیفیت آب و سومین همایش ملی مدیریت مصرف آب
- کد COI اختصاصی: IWWA03_151
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 207
نویسندگان
دانش آموخته گروه عمران-مدیریت منابع آب، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران،
استادیار گروه عمران-مدیریت منابع آب، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران،
چکیده
در چند دهه اخیر برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی آبخوان دشت کهریز که در ساحل غربی دریاچه ارومیه واقع شده باعث تخریب کیفی و ایجاد اثرات جبران ناپذیری شده که یکی از مهمترین این اثرات در مناطق ساحلی، نفوذ آب شور به آبخوان است. به منظور پایش کیفی منابع آب زیرزمینی آبخوان، تعداد ۲۴ نمونه از چاه های بهره برداری در دو نوبت سال ۱۳۹۹ تهیه و مورد آنالیز هیدروشیمیایی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعات هیدروشیمیایی نشان میدهد غلظت برخی از یونها از قبیل Na ,Cl در نمونه های نزدیک نوار ساحلی خیلی زیاد بوده به طوری که مقدار Na به ۱۹۵۸ میلیگرم بر لیتر و Cl به ۵۱۴۰ میلیگرم بر لیتر می رسد. نتایج نشان می دهد که در نمونه های دور از ساحل، تیپ آبها عمدتا Ca-HCO۳ بوده و غلظت عناصر در ترکیب این آبها عمدتا مربوط به تاثیر سنگهای میزبان (انحلال کانیهای کربناته و نیز هوازدگی کانیهای سیلیکاته) و فرآیند تعویض یونی مستقیم است. نتایج حاصل از ارزیابی نفوذ آب شور به آبخوان ساحلی کهریز از طریق دیاگرام HFE ، نمودار پراکنش هیدروشیمیایی و شاخص تبادل یونی یونی (BEI ) نشاندهنده تبادل کاتیونی معکوس در اثر نفوذ آب شور به آب ساحلی بوده که باعث شده تیپ آبها در بیش از ۵۰ درصد نمونه ها اختلاط , Ca/Mg-Cl یا Na-Cl شود.کلیدواژه ها
کهریز، کیفیت آب زیرزمینی، هیدروشیمیایی، BEI، HFEمقالات مرتبط جدید
- مقایسه روش های مدرن و سنتی آبیاری به منظور احیا و پایداری منابع آب
- تحلیل جامع تاثیر انواع امواج بر فرآیند شیرین سازی آب در نواحی ساحلی
- عوامل آلایندگی های تالاب میانکاله و مروری بر راهکارهای بهبود کیفیت آب
- کاربرد فناوری سنجش از دور در شناسایی اراضی ماندابی
- ارزیابی تحمل برخی ارقام بومی و اصلاح شده برنج در روش نوین خشکه کاری (نوار تیپ)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.