الگوهای کهن پایداری در معماری ایران (نمونه موردی شوادان)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین همایش معماری پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSUSTAINARCH02_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا احمدی

عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران سما، آموزشکده فنی و حر

نرگس نوروزیان

عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی عمران و توسعه همدان ، موسسه آموزش عالی آبادانی و توسعه روستاها ، گروه معماری

چکیده

به رغم مطرح شدن مباحث پایداری در دنیای متاخر، عملا تمامی این اصول توسط پیشینیان ما به کار گرفته شده اس ت. معماران پیشین ناگزیر از تکیه بر منابع طبیعی و انرژی های پاک بودند که پایان ناپذیرند. این بهره گیری از طبیعت در سطوح مختل ف ارتفاعی و از منابع گوناگون بوده است از مصادیق این امر شوادانها هستند. شوادان ها با بهره بردن از ظرفیت بالای حرارتی خاک ، فضایی مطبوع و دلنشین را در اقلیم هایی با گرمای طاقت فرسا موجب می شدند. ولی مرورزمان و استفاده نامناسب از پیشرفت های تکنولوژیک، منجر به فراموشی روشهای بومی و کاربرد نامحدود از انرژیهای فسیلی تجدیدناپذیر شد. مطالعه شوادانها و ویژگیهای آنها از یکسو و مقایسه آن با اصول پایداری از سوی دیگر، آنها را به عنوان الگویی کهن در معماری پایدار و مدیریت انرژی قرار میدهد. بدیهی است که همسویی این فضاها با اصول معماری پایدار نمی تواند تصادفی و اتفاقی باش د. لذا پژوهش پیش رو به الگوهای پایداری در شوادانها اشاره دارد. پژوهش با مطالعه کیفی صورت گرفته و ابزار گرداوری داد هها مشاهدات عینی، برداشت میدانی شوادانها و مطالعه منابع مکتوب، اسناد و مدارک می باشد

کلیدواژه ها

شوادان ، معماری پایدار، بومی ، ایران ، اقلیم ، الگوی پایداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.