رابطه بین گروه های اکولوژیک گیاهی با عوامل محیطی (مطالعه موردی: رویشگاه وزگ در جنوب شرق یاسوج)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه آقایی

Dept. of Forestry, College of Agric., Yasouj Univ., Yasouj, Iran.

سهراب الوانی نژاد

Dept. of Forestry, College of Agric., Yasouj Univ., Yasouj, Iran.

رضا بصیری

Dept. of Forestry, Behbahan Educational Association, Behbahan, Iran.

رقیه ذوالفقاری

Dept. of Forestry, College of Agric., Yasouj Univ., Yasouj, Iran.

چکیده

در مطالعات کاربردی در ارتباط با مدیریت و حفاظت از اکوسیستم های طبیعی، شناخت و بررسی پوشش گیاهی بسیار مهم می باشد. این تحقیق در بخشی از جنگل وزگ با مساحت ۳۰۸ هکتار در یاسوج انجام شد. هدف از این تحقیق طبقه بندی گروه های اکولوژیک گیاهی و بررسی ارتباط آنها با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و برخی عوامل فیزیوگرافی بود. برای این منظور ۵۲ قطعه نمونه به ابعاد ۳۰×۱۵ متر به صورت منظم تصادفی در منطقه پیاده شدند. در داخل قطعات نمونه نوع گونه، درصد پوشش گونه های درختی، درختچه ای و علفی با استفاده از روش براون- بلانکه برداشت گردید. از روش های آنالیز دو طرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) برای تعیین گروه های اکولوژیک گیاهی و آنالیز تطبیقی متعارف (CCA) برای تبیین روابط بین گروه های اکولوژیک گیاهی و عوامل محیطی استفاده شد. نتایج نشان دادند که چهار گروه اکولوژیک در منطقه حضور دارند. گروه اول Quercus branti- Anchusa italiica، گروه دوم Heteranthelium piliferum - Avena clauda، گروه سوم Teucrium polium و گروه چهارم Salvia reautreana. گروه اول به دلیل حضور گونه بلوط ایرانی در مناطقی وجود داشت که دارای درصد لاشبرگ بود. گروه دوم بیشتر در مناطق دارای پوشش علفی زیاد و گروه سوم و چهارم بیشتر در مناطق مرتفع و پر شیب واقع بودند. نتایج آنالیز CCA نشان داد که فاکتورهای خاکی با گروه های اکولوژیک ارتباط معنی دار نداشت. اما متغیرهای محیطی دیگر مانند درصد لاشبرگ، ارتفاع از سطح دریا، درصد پوشش علفی درصد شیب با گروه های اکولوژیک ارتباط معنی داری داشتند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که این عوامل در تفکیک و پراکنش گروه های اکولوژیک موثر هستند.

کلیدواژه ها

Canonical Correspondence Analysis (CCA), Ecological Groups, Soil and Physiographic Attributes, Vezg, Yasouj, آنالیز تطبیقی متعارف (CCA)، گروه اکولوژیک، عوامل خاکی و فیزیوگرافی، وزگ، یاسوج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.