تاثیر متفاوت درختان و درختچه ای ها بر غنا و تنوع بانک بذر خاک زیر اشکوب (مطالعه موردی: استان کرمان، شهربابک)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-2-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا عرفانزاده

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور

فاطمه غضنفریان

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور

حسین آذرنیوند

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، نور

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تاج پوشش گونه های درختی و درختچه ای بنه (Pistacia atlantica)، بادام کوهی (Amygdalus scoparia) و بادام خاکستری (Amygdalus eburnea)، بر تنوع و غنای گونه ای بانک بذر خاک زیر اشکوب انجام شد. تعداد ۱۰ پایه از هر گونه انتخاب گردید. سپس در زیر تاج پوشش هر پایه و بیرون آن به صورت زوجی یک پلات مستقر گردید و نمونه برداری خاک از دو عمق ۵-۰ و ۱۰-۵ سانتی متر در هر پلات صورت گرفت. ترکیب و تراکم بانک بذر خاک در نمونه ها با کشت در گلخانه اندازه گیری شد. از GLM برای بررسی تاثیر نوع گونه چوبی، تاج پوشش آنها و عمق نمونه برداری بر خصوصیات بانک بذرخاک استفاده شد. هم چنین از آزمون t جفتی برای مقایسه تنوع و غنای گونه ای بانک بذر خاک در زیر و بیرون تاج پوشش استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میانگین غنای گونه ای بانک بذر خاک مربوط به زیر اشکوب گونه Pistacia atlantica با میانگین ۲۴/۰ بود که به طور معنی داری بیشتر از میانگین غنای گونه ای بانک بذر خاک دو گونه دیگر scoparia Amygdalus، Amygdalus eburnea به ترتیب با میانگین۱۰/۰ و ۱۴/۰ بود. بیشترین میزان تنوع گونه ای بانک بذر خاک را گونه Pistacia atlantica با میانگین ۶۵/۰ نسبت به دو گونه دیگر Amygdalus scoparia ، Amygdalus eburnea، با میانگین ۴۸/۰، ۵۳/۰ داشت. به طورکلی، با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت تاج پوشش گونه های درختی در مناطق خشک تاثیر بارزی بر بانک بذر خاک و حفظ و نگهداری بذور سایر گیاهان دارد.

کلیدواژه ها

Crown canopy, Richness, Diversity, Soil seed bank, Pistacia atlantica, Amygdalus scoparia, Amygdalus eburnea, بانک بذر خاک، پوشش تاجی، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، Pistacia atlantica، Amygdalus scoparia، Amygdalus eburnea

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.